Spoznajmo Bullet planer sistem 1.del

V tej objavi želim z vami delite nekoliko natančnejša navodila, kaj so Bullet planerji, kaj ji sestavlja in kako jih uporabljati. Zagotovo morate najprej obiskati spletno stran, ki je namenjena osnovam Bullet planerjev. Če s sistemom še niste seznanjeni, potem bo kratek video ustvarjalcev Bullet planerjev ravno pravšnji za vas, saj na preprost način razloži kako deluje Bullet planer sistem (oglej si ga nekoliko nižje). Sedaj pa se podajmo na pot spoznavanja tega čudovitega sistema planerjev, ki nam bodo pomagali urediti in organizirati naše življenje.

 

 

Bullet planer sistem – kaj sploh je?

Bullet planerje oz. sistem pisanja teh dnevnikov je leta 2013 ustvaril Ryder Carroll. Vse od njegovih prvih začetkov in do danes je Bullet planer sistem dobil številne nadgradnje iz strani zvestih uporabnikov. Najbolje kaj sploh je ta sistem, opiše avtor sam:

“Bullet planerji so prilagodljivi sistemi za organizacijo. Lahko so vaši seznami opravil, skicirke, beležke ali dnevnik, vendar bodo najverjetneje kar vse skupaj. Naučili vas bodo, da lahko z manj naredite več.”

“Bullet planerji vam pomagajo pri spremljanju vaše preteklosti, organizaciji vaše sedanjosti in načrtovanju vaše prihodnosti.”

Ryder Carroll

Bullet planer sistem je čudoviti sistem, ki vam pomaga na enem mestu organizirati vse vaše obveznosti, omogoča pisanje osebnega dnevnika, zapisovanje vseh idej in domislic, hkrati pa nudi prostor za izlivanje naše kreativnosti na papir.

Zakaj začeti z Bullet dnevnikom?

S številnimi naprednimi tehnologijami in z njimi povezanimi aplikacijami, ki so danes na voljo za organizacijo našega časa, se marsikdo vpraša zakaj bi se sploh lotil “zastarelega” načina beleženja stvari v beležko s pomočjo pisala. Seveda se strinjam, da nam danes tehnologija lajša vso organizacijo in načrtovanje, vendar kljub temu lahko najdemo nekaj razlogov zakaj pisati Bullet dnevnik in zakaj potrebujete ta analogen način organizacije.

 • Čudež se zgodi, ko združite pisalo in papir

Preprosto se ne da premagati tega občutka, ko sami, s svojim lepopisom in najljubšim pisalom zabeležimo svoje misli na papir. Kako bolje je pogledati lep rokopis, kot pa natiskano stran ane?

 • Ko neko stvar zapišemo, si to tudi bolje zapolnimo

Ljudje imamo različne načine kako si stvari zapomnimo. Vendar v večini primerov si stvari najlažje zapomnimo če jih zapišemo. Sicer pa poznate tudi pregovor “Pametni pišejo”.

 • Kar zapišemo z roko nas ne bo motilo z opomniki

Beležke in zvezki nimajo opomnikov, kot današnja tehnologija, ki bi nas vsakih nekaj minut zmotila s piskanjem, ravno med opravljanjem naše zadane naloge.

 • Pisanje nas odlepi od vsakodnevnega “buljenja” v ekran

Ni skrivnost, da večino dneva prebijemo z gledanjem v različne ekrane. Bodisi uporabljamo telefon, računalnik ali si ogledamo najljubši film na televiziji. S pisanjem in ustvarjanjem Bullet planerja si bomo vzeli čas zase in odpočili naše oči od napornega gledanja v ekran.

Kako začeti z Bullet dnevnikom?

Mogoče se vam bo zdelo smešno, vendar je priprava na začetek eden izmed bistvenih korakov, da bo vaš planer služil svojemu namenu, vi pa boste raje posegali po njem. S predpripravo boste lažje prilagodili vsebino svojim potrebam in se izognili trganju papirja iz vaše beležke.

V današnjih časih je čisto preprosto poiskati ideje in inspiracije na straneh kot so Pinterest, Instagram in tudi Facebook ter kopirati zamislice. Kljub temu, da mislim, da ni nič narobe če za vaše strani uporabite navdih iz drugih Bullet planerjev, mislim, da vsaka stran, ki jo ustvarijo ostali uporabniki, ni nujno, da bo primerna tudi za vas.

Ravno ta fleksibilnost je tisto, kar dela te planerčke oz. osebne dnevnike tako posebne. Prilagodite jih lahko svojemu življenju in osebnim, individualnim potrebam. Če se vam zdi, da nek načrt ali oblika strani deluje za nekoga drugega, da bo delovala tudi za vas – ne, ni nujno.

Zatorej vas bom danes vzpodbudila, še preden boste odprli svoje beležke, zvezke, da zberete ideje in se odločite kaj potrebujete oz. česar ne v vašem Bullet planerju.

V nadaljevanju bomo pregledali:

 • Kako zbrati svoje ideje in misli na en kup in vprašanja, ki si jih morate zastaviti pred začetkom

 • Zakaj je pomembno, da pred začetkom poizkušate in vadite na praznih listih in ne v zvezku


Spravite ideje na en kup – Brainstorm

Zbiranje idej je lahko zelo preprosto. Zapišite na list vse, kar vam pade na misel, kar bi želeli, da vključuje vaš planer. Ni bistveno, da organizirate seznam do potankosti. Mislite o tem zbiranju idej, kot o metanju idej v en koš.

Začnite z osnovnim vprašanjem “Kaj pričakujem, da bo moj Bullet dnevnik naredil zame oz. kaj želim beležiti?” Vse ideje, ki se vam takrat pojavijo v mislih zabeležite na list papirja. Ne premlevajte in zapišite natanko vse.

Druga pot kako izliti svoje ideje na papir, je ustvarjanje miselnih vzorcev. Uporabite enako vprašanje kot prej in ga postavite v sredino papirja. Nato začnite risati veje iz sredine, za vsako idejo, ki vam pade na misel. Vsaka ideja lahko ustvari veliko novih idej v povezavi z glavno. Razdelite te ideje z novimi vejami. Kmalu se vam bo na papirju začel izrisovati miselni vzorec in vsaka ideja bo rodila kakšno novo.

Vprašanja, ki si jih moramo zastaviti pred začetkom

1. Kakšna beležka bo najbolj ustrezala mojim potrebam?

Ker boste verjetno hitro vzljubili Bullet planer sistem in boste svoj planer imeli veliko po rokah, izberite takšnega, ki bo kljuboval vsakodnevnemu rokovanju.

 • Velikost

Verjetno najbolj pomemben korak pri izbiri je velikost vašega planerčka. Sama najraje uporabljam planerje v velikosti A5, saj so priročni tako za domačo uporabo, kot tudi za prenašanje v torbici. Nekateri bodo raje izbrali klasične velikosti A4, ki bodo primernejši za domačo uporabo, hkrati pa nudijo več prostora za beleženje. Spet drugi se bodo raje spoprijateljili z žepnimi velikostmi, ki bodo našle prostor še v tako majhni torbici.

 • Platnice

Druga stvar, ki jo imejte v mislih ob nakupu, so platnice. Na tržišču imate na voljo tako beležke z mehkimi kot tudi trdimi platnicami. Sama imam raje trde platnice, saj se ob rednem prenašanju težje uničijo. Mehke platnice se lahko ob vsakodnevnem prenašanju v torbicah začnejo ukrivljati in trgati. Kljub temu pa imajo trde platnice v primerjavi z mehkimi tudi večjo težo. Če boste v svoj planerček lepili slike, nalepke in podobne stvari, potem razmislite o mehkejših platnicah, saj so nekoliko bolj prilagodljive.

 • Vezava

Trda vezava, spiralna vezava, vezava z obročki, … Na tržišču je na voljo veliko različnih vezav, ki so primerne za širok spekter uporabnikov. Izberite tiste, ki se vam osebno zdijo najbolj primerne. Sama imam rada kar fiksno, trdo vezavo, medtem ko bodo nekateri bolj zadovoljni z vezavo z obročki kamor bodo lahko pripenjali dodatne strani.

 • Kvaliteta papirja

Priporočam, da kvaliteti papirja namenite dodatno pozornost. Debelina in teža papirja se lahko močno razlikuje med posameznimi beležkami in zvezki, kakor tudi posledično kvaliteta samega izdelka. Sama ne prenesem, da listi prepuščajo črnilo, zato lahko kvaliteten papir prepreči, da bi strani postale packaste in predvsem grde. V mislih imejte, da bo takšen planer z vami dlje časa, zato je smiselno, da vanj vložite toliko kot si lahko privoščite.

 • Brezčrtni, črtni, pikčasti, karirasti …

Velika večina kvalitetnejših podjetij izdeluje beležke in zvezke z različnimi notranjostmi. Najpopularnejša izbira med uporabniki Bullet planerjev so takšne beležke, ki imajo v notranjosti karirasto, še bolje pa pikčasto postavitev. Te dve različici sta se izkazali kot najbolj uporabni za spremljanje različnih dnevnih opravil, lažje risanje koledarjev in skiciranje. Če planerja ne boste uporabljali za intenzivno organizacijo, bo za vas primerna tudi črtasta notranjost. Sama imam najraje pikčasto postavitev, saj so te pike manj intenzivne, vendar omogočajo, da izgleda vso besedilo urejeno v vrsticah, brez uporabe črtalnika. Prav tako pa bolje izstopa vaša vsebina in ne toliko črte ali kare.

2. Kaj želim spremljati na dnevni ravni?

 • navade
 • projekte
 • šolske obveznosti
 • službene obveznosti

3. Na katerih področjih svojega življenja potrebujem zastavljene cilje?

 • Osebni razvoj
 • Zdravje in telesna aktivnost
 • Finance
 • Kariera
 • Šola

4. Ali moram sestaviti več urnikov in ponavljajočih se dogodkov?

 • Izvenšolske dejavnosti otrok
 • Šolski urniki
 • Službeni urniki
 • Obiski zdravnikov

Ko končate z zbiranjem idej boste dobili vsaj okvirno sliko, ki vam bo namignila, kaj je najbolje za vaše potrebe in kaj lahko vključite v svoj planer. Sedaj boste lahko iz svojega seznama izbrali teme in svoje misli zbrali v bolj organiziran načrt.


Vaja dela mojstra

Preden se potopimo v pripomočke, ki jih boste potrebovali za ustvarjanje vašega najljubšega planerja, pa poglejmo, zakaj je potrebna pred začetkom tudi vaja.

Če ste že član kakšne skupine na Facebooku in podobnih straneh, potem je velika verjetnost, da ste opazili objave ljudi, ki se bojijo začeti z ustvarjanjem svojega planerja. Mogoče ste tudi sami kdaj spadali med te osebe. Vendar brez skrbi – z vajo se boste lotili svojega planerčka zelo kmalu.

Vedno je nekaj razburljivega in zastrašujočega hkrati na novih beležkah, planerjih in zvezkih, ko jih kupite. Na začetku imajo vsi bojazen kje in kako začeti, da ne bi naredili zmešnjave ali “zavozili” tega novega, prelepega planerja, ki so ga skrbno izbrali in kupili.

Moj največji nasvet je, da premagate ta strah z vajo v poceni zvezkih in beležkah ali pa preprosto na praznih listih papirja, preden se dejansko potopite v svet Bullet planiranja. Izkoristite nekaj dni za vajo različnih postavitev strani, spoznajte načine pisave, preizkusite vsa svoja pisala. Z vajo boste dobili občutek in zagon, kmalu pa se boste počutili dovolj samozavestne in se podali na raziskovanje nešteto možnosti Bullet planerjev.


Naslednjič bomo pogledali kateri planerji trenutno prevladujejo med uporabniki Bullet planer sistema, kasneje pa tudi kakšna pisala so primerna za beleženje vašega vsakdana in ostale dodatke, ki bodo spremenili planer v občudovanja vredno umetnino.

Za konec želim z vami deliti še osnovna navodila kako je sestavljen Bullet planer sistem. Datoteko si lahko shranite s klikom na sliko, kjer se vam bo odprla PDF datoteka. Najbolje je, da si navodila natisnete in jih shranite v vaš planer, da bodo z vami vedno ko jih boste potrebovali. Na voljo so vam originalna navodila v angleškem in tudi v slovenskem jeziku.


Serija objav Spoznajmo Bullet planer sistem

Spoznajmo Bullet planer sistem 1.del

Pregled beležk za Bullet planer sistem 2. del

Osnove Bullet planer sistema 3. del

Različice kazala in dodatno označevanje vsebine 4. del

Dnevnik prihodnosti in njegove različice 5. del

Mesečni pregled – inspiracije in ideje 6. del

Pripravimo ključ za označevanje obveznosti 7.del

Dnevni pregled – ideje in inspiracije 8. del

Tedenski pregled – alternativa dnevnemu načrtovanju 9. del