Imaš kreativno žilico? Potem je čas, da spoznaš “Bullet” planerje

Vsako leto se verjetno marsikdo zaobljubi, da bo leto začel bolj organizirano in z veliko željo po beleženju, vseh svojih področij s katerimi se srečuje v življenju. Kaj kmalu pa se zgodi, da majhni planerji, dnevniki, aplikacije na telefonih in računalnikih začnejo samevat. Pogosto se zgodi, da se kemija med vami in planerjem konča, zato potrebujete nekaj kar vam bo dajalo navdih in boste z velikim veseljem uporabljali. Če imate vsaj malo kreativne žilice, radi pišete in rišete potem poizkusite s t.i. Bullet planerji.

Spoznaj Bullet planer

Pozabite na drage planerje, aplikacije, ki se skrivajo na vašem telefonu in google koledar. Vsak ima svoj namen ampak noben vam ne more ponuditi tega kar si želite zase. Za vas bo primernejši Bullet planer, ki nudi beleženje načrtovanih dni, tednov in mesecev, vse to po naših željah, brez omejitev. Vse kar potrebujete za začetek je beležnica (manjše so priročnejše), pisalo in mogoče kaj barvnega za lepši pridih. Kako boste razporedili svoje obveznosti, cilje in ideje, kako boste načrtovali dneve, tedne in mesece, vse to je sedaj na vas. Čeprav je ta tehnika beleženja poznana že dlje časa, se v ospredje prebija v zadnjem obdobju. Vsak išče nekaj unikatnega, edinstvenega. Zato so Bullet planerji pridobili na veljavi, hkrati pa spodbudili tisto našo kreativno žilico, ki se je skrivala nekje v nas.

Bullet dnevnik AmandaRachLee

AmandaRachLee

Najenostavnejši način vodenja takšnega dnevnika je s pomočjo navadne beležnice. Prazna beležnica služi kot prazno platno, na katero bomo zlili vse svoje ideje in risarske sposobnosti. Sami bomo določili izgled in postavitev okenc, sami bomo razporedili prostor, ki ga potrebujemo za beleženje vseh mogočih domislic. Če nimate idej kako začeti, pobrskajte po spletu, kjer obstajajo številni primeri, ki vam lahko nudijo inspiracijo in ideje. Tudi sama sem dodala nekaj povez do nekaterih strani, ki vam naj bodo v inspiracijo. Vsak mesec boste imeli možnost, da kaj spremenite, dodate ali odstranite. Torej uredite svoj planer tako, da bo deloval za vas in za vse vaše želje in potrebe. Ne omejuje vas natiskan papir, pred vami je prazno platno, ki čaka da ga uredite.

creative.pine.apple

Creative.pine.apple

Prav možnost personalizacije je čar tega načina priprave dnevnika. In ravno zato postaja vedno pogostejša izbira. Kljub temu pa se moramo zavedati, da bo na začetku preteklo kar nekaj časa, da bomo planer prilagodili svojim željam. Ko bomo spoznali, kaj si želimo, kaj nam ustreza, bo priprava planerja hitrejša in zabavnejša. Naša odločitev je ali želimo dodati strani, ki nam bodo pomagale ohranjati spomin na določeno stvar. Ali si želimo zapomniti prebrane knjige, filme, ki smo si jih ogledali, nakupovalne sezname, … Ustvarimo posebne strani za te beležke. Oblika tega dnevnika nam dovoljujejo, da strani načrtujemo kot si sami želimo.

teaandtwigs

teaandtwigs

In kaj je skrivnost uspeha teh planerjev? Kot smo že omenili vam ti planerji nudijo prosto pot. Sami lahko kreirate vsak detajl, dodajate vsako informacijo, ki vas zanima. Uporabljate ga lahko kot osebni dnevnik, sami določite kako boste označevali obveznosti. Vse to vam daje občutek večje kontrole. Pozabljene obveznosti bodo postale preteklost in vaši dnevi bodo veliko bolj organizirani. Zraven organizacije pa vam bo planer nudil tudi prostor za kreativno izražanje, ki ima na koncu tudi učinek sproščanja.

Bullet planerji na spletu za iskanje inspiracije

In sedaj se boste vprašali kje dobijo ti ljudje takšne planerje, s pikčastimi stranmi, ki nudijo toliko svobode? Najprej naj povem, da ni pomembno kakšne so strani notranjosti. Če ste bolj računalniški tip in poznate uporabo programov za oblikovanje strani potem bo za vas zadostoval tudi brezčrtna beležka. Preprosto natisnete svoje oblike, jih izrežete in nalepite v beležko. Če pa vam bolj ležijo ročne spretnosti potem bo pa takšna beležka s pikicami prava za vas. Večina uporabnikov uporablja beležke s pikčastimi stranmi dveh znanih proizvajalcev.


Leuchtturm1917

Najbolj širok izbor barv ima nemško podjetje Leuchtturm1917. Na tej strani si le poglejte kakšne barve vse lahko dobite, pozorni bodite le na to, da je spodaj označena notranjost dotted. Te beležke so kot zanalašč narejene za Bullet dnevnik. Namreč ko se boste bolje spoznali s pravili Bullet dnevnika, boste opazili, da vse sloni tudi na številkah strani in zgradbi kazala. To vam pomaga predvsem pri takojšnjem odkrivanju informacij, ki jih v danem trenutku želimo poiskati. Dejansko pišete dnevnik na način knjige s kazalom. Leuchtturm1917 vam prinaša tako strani s kazalom kot tudi oštevilčene strani, kar bo nekoliko olajšalo grajenje vašega sanjskega planerja.

V zadnjem obdobju je to podjetje spoznalo, da ljudje uporabljajo njihove beležke in zvezke kot planerje. Iz tega je sledilo, da so naredili kolekcijo poimenovano prav Bullet planer. V čem se Leuchtturm1917 Bullet planerji razlikuje od klasične zgornje izbire? V tej različici boste našli hkrati tudi navodila, kako oblikovati svoj Bullet planer. Na splošno takšen način planiranja zahteva od nas, da si sestavimo listo označevalcev, ki jih bomo uporabili za določene obveznosti. Lahko si jih določimo sami ali pa uporabimo v naprej določene, ki jih predlaga Bullet journal spletna stran. To pomeni, da bomo na primer s piko označili še neopravljene obveznosti, s krogcem dogodke, z zvezdico pomembne opomnike in tako naprej. Pri predpripravljeni različici Leuchtturm1917 Bullet planerja bomo našli seznam obveznosti na začetku, sami pa lahko dorišemo kako bomo označevali posamezno obveznost. To nam bo vodilo skozi celotni planer.

Moleskine

Tudi to kultno podjetje ima svoje beležke, ki imajo možnost izbire pikčastih strani. Z razliko od predhodnikov, beležke Moleskine niso datumsko označene, prav tako nimajo ločenih strani za pisanje kazala. Pri Moleskine planerčku boste sami izdelali prostor za kazalo, hkrati pa boste morali vse strani označiti s svojo najljubšo pisavo. Z vami tokrat delim roza Moleskine beležko žepne velikosti in mehkimi platnicami.


Če iščete nekaj novega, drugačnega, kar vam bo pomagalo prebroditi dneve, tedne in mesece, poizkusite z Bullet planerji. Čas, ki ga boste namenili za njegovo ustvarjanje, bo tudi čas ko se boste lahko sprostili, izlili svoje ideje na papir in poskrbeli tudi za svojo kreativno žilico. Tako boste tudi raje posegali po planerju in ostali motivirani za organizacijo svojega življenja.

Že samo na Instagramu boste dobili veliko inspiracijskega navdiha, poizkusite najti tudi kakšnega na Pinterestu. Delite z nami svoje planerčke, inspiracijske strani in ideje.

p.s (naknadno 🙂 ): Podrobno lahko primerne beležke za Bullet planerje preverite tukaj.