Cvetlice, ki jih lahko začnemo saditi na prosto v aprilu

Cvetlice

Aprila začnemo na prosto saditi številne cvetlice, ki bodo krasile naš vrt, okrasne gredice in lonce vse do pozne jeseni. Marsikatere cvetlice pa niso namenjene samo okrasu in za občudovanje, ampak skrbijo tudi za zdrav pridelek na vrtu ali celo kot zdravilne učinkovine za domačo lekarno. Določene cvetlice lahko vzgojimo iz semen v sadike in jih v aprilu lahko presadimo na vrt, ali pa se odločimo za direktno setev semen v gredice. Ne glede na to kakšen bo vaš način, v nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših vrst cvetlic, ki ne smejo manjkati na vašem vrtu. Opisanih je nekaj koristnejših ali pogostejših vrst, na koncu pa preverite še seznam ostalih cvetlic, ki jih boste začeli sejati v prihajajočem mesecu.

Sončnice

Sončnice so enoletnice, ki jih lahko začnemo sejati v mesecu aprilu in sicer v večje lonce, še bolje pa na prosto. Sadike lahko vzgojimo tudi v šotnih lončkih in jih kasneje presadimo na prosto. Tako vzgojene rastline bodo višje ter bodo zacvetele bolj zgodaj. Potrebujejo sončno lego in dovolj hranilna tla, preživijo pa tudi daljše obdobje suše. V zemljo jih posejemo dve do štiri centimetre globoko. Kljub temu, da so sončnice odporne na vročino in sušo, pa ne sme trpeti pomanjkanja vode predvsem v obdobju direktno pred cvetenjem in po cvetenju. Sončnice cvetijo od julija do septembra.

Obstajajo različne vrste sončnic – višje lahko posejemo za oblikovanje cvetoče žive meje, nižje pa tudi za polepšanje zelenjavnega vrta in obrobke. Srednje visoke sorte so tako kot nižje primerne tudi za rez in jih lahko sejemo v večja korita in posode. Na tržišču najdete tudi posebne sorte, kot so mehiške sončnice, ki privabljajo čebele in metulje, uspešnejše pa bodo v bolj peščenih tleh.

Kapucinke

Aprila lahko začnemo sejati različne sorte kapucink. Kapucinke spadajo med plezalke in lahko v višino zrastejo tudi do 4 metre. Seveda bomo našli tudi nižje sorte, ki jih lahko gojimo tudi v loncih in koritih. Nižje sorte zrastejo približno 30 cm v višino, v širino pa tudi do 2 metra. Cveteti bodo začele junija in vas bodo s svojimi pisani cvetovi razveseljevale vse do oktobra. Najbolj bodo uspevale na soncu, uspevala pa bo tudi v polsenči legi vendar lahko slabše cveti. Ugajajo ji dobro odcedna in ne preveč pognojena tla. Praviloma ni zahtevna cvetlica za zalivanje, razen izjemoma če nastopi dolgotrajno sušno obdobje. Cvetenje ji bomo podaljšali če bomo posušene cvetove redno odstranjevali, lepo pa bo izgledala tudi pri oblikovanju svežih šopkov.

Kapucinke so cvetlice znane po tem, da so koristne spremljevalke na našem vrtu. Odvračajo gosenice, polže, mravlje in miši, zato jih posejmo na robove gredic. Tudi kapucinke lahko posejemo med mešane posevke, najbolje pa bo pomagala, če jo posejemo v bližini redkvice, paradižnika, bučk, buč in fižola. Ker uspešno odganja tudi listne uši jo lahko zasejemo okoli debel dreves.

Kapucinke spadajo med užitne cvetlice, zato jo lahko uporabljamo tudi za prehrano. Mladi listi in cvetovi so polni vitamina C in različnih mineralov in jih lahko uporabimo kot dišavna zelišča in za osvežujoče solate. Na spletu pa boste našli številne recepte, kako lahko kapucinke uporabimo tudi za naše telo in zdravje.

Ognjič

Če smo že marca sejali ognjič v setvene zabojčke, ga lahko v aprilu začnemo presajati na prosto. Direktno na prosto pa začnemo z sejanjem ognjiča ravno v aprilu. Ognjič zraste do 40 cm visoko, cvetovi pa nas bodo razveseljevali v rumeni ali oranžni barvi. Ustrezajo mu bogata, srednje težka tla in sončna lega. Cveti vse od junija do oktobra. Cvetenje bomo podaljšali če bomo redno odstranjevali posušene cvetove. Za ognjič je značilno, da ob mraku zapre cvetove in jih zjutraj ponovno odpre.

Ognjič naj bo posajenem povsod po vrtu saj odganja talne ogorčice in polže. Vsem najbolj poznana pa je njegova uporaba v zdravstvu in domači kuhinji. Trgamo lahko cvetne lističe z mladih cvetov in jih uporabimo kot sveže ali posušene. Ognjič lahko uporabimo v doma izdelanih kremah in čajih. Deluje kot antiseptik, pomaga pri zobobolu in vlaži kožo. Na spletu boste našli nešteto načinov kako vse lahko uporabimo ognjič in ga tako izkoristimo v popolnosti.

Žametnica

Prav tako med koristne cvetlice lahko v aprilu na vrt začnemo sejati žametnice. Gre za nizke cvetlice, ki cvetijo v rumenih in oranžnih odtenkih. Če želimo, da bo žametnica zacvetela bolj zgodaj, lahko iz semena vzgojimo sadike že marca in jih presadimo kasneje na prosto. Na prosto pa jo lahko začnemo sejati v aprilu, ko ni več skrbi, da bo nastopila daljša ohladitev. Sejemo jo lahko na obrobke gredic, v korita in lonce. S cvetovi nas bo razveseljevala vse od maja pa do pozne jeseni. Praviloma glede tal ni zahtevna vrsta, kljub temu pa ji celo bolj ugajajo pusta, revna tla, kjer lahko cveti še bolje.

Žametnica je znana po svoji koristnosti na našem vrtu. Preganja talne ogorčice in dobro vpliva na vrtna tla. Prav tako ščiti ostale rastline pred listnimi ušmi in koloradskim hroščem. Z razliko od ognjiča in kapucink, pa žametnice polže privabljajo. Ravno za to jo posejmo na obrobke in zadržimo polže na obrobkih še preden pridejo do naše ljube zelenjave.

Gabez

Če najdemo na našem vrtu še kak prost kotiček potem v njega posadite gabez. Gabez velja za rastlino, ki je polna hranil, vsebuje veliko železa, kalcija, kalija, fosforja in mangana.  Ker je gabez tako poln hranil lahko iz njega pripravimo domače gnojilo. Iz listov in stebel lahko pripravimo kalijevo gnojilo, ki bo krepilo in bogatilo ostale rastline z minerali in tako pomagalo pri rasti in razvoju rastlin.

Gnojilo iz gabeza

Pripravimo posodo, ki naj bo lesena ali plastična in nikakor kovinska. V posodo narežemo liste in stebla gabeza, poskušajmo rastlino narezati na čim manjše kose. Ko rastlino narežemo jo prelijemo z vodo. Najbolje je, da na kilogram rastlinske mase dolijemo 10 litrov vode. Tekočina bo začela vreti in se peniti, barva se bo spremenila v rjavo, vonj pa bo postal močan in bo spominjal na govejo gnojnico. Če želimo omiliti vonj lahko v pripravek dodamo tudi nekaj kamiličnih cvetov ali baldrijan. Ko se zvarek neha peniti je gnojilo pripravljeno za nadaljnjo uporabo. Pripravek precedimo in ga razredčimo z vodo v razmerju 1:10. Gnojilo lahko hranimo v steklenicah v temnem in hladnem prostoru, kjer nas bo počakal mesec ali dva. Z njim lahko gnojimo vso zelenjavo celotno poletje in sicer enkrat na teden.

Lilije

Konec marca in začetek aprila lahko na prosto začnemo saditi okrasne čebulice lilij, ki jim morebiten aprilski mraz ne bo škodil. Če želimo, da bodo lilije izgledale bogatejše jih sadimo po pet ali več skupaj in približno 30 cm narazen. Tla, ki jim odgovarjajo naj bodo rahlo kisla, bogata in dobro odcedna. Najboljša lega za lilije bo takšna, ki jim bo ponudila jutranjo ali večerno sonce, nikakor pa ne marajo opoldanke pripeke. Pred sejanjem moramo tla dobro pognojiti z gnojilom, ki vsebuje manjši delež dušika. Korenine lilij se oblikujejo tudi na glavnem poganjku zato jih sadimo nekoliko globlje. Najprimernejša globina bo trikrat tolikšna kot je visoka čebulica oziroma  15 do 20 cm globoko. Ko čebulice posadimo jih moramo z razliko od drugih čebulic dobro zaliti.

Ko čebulice odženejo jih lahko vsakih nekaj tednov gnojimo z gnojilom, ki vsebuje veliko kalija in malo dušika. Ko odcvetijo z gnojenjem in zalivanjem prenehamo. Pomembno je tudi, da vse uvele cvetove redno odstranjujemo tako, da jih odrežemo tik pod socvetjem. Pri lilijah lahko najdemo veliko različnih vrst, zato moramo biti pozorni, da nekatere lahko dosežejo tudi višino do 180 cm.

Ostale cvetlice

Na prosto lahko v aprilu začnemo sejati tudi naslednje cvetlice:

 • Astre (enoletnica, 25-60 cm, sončna lega, sejemo vsako letno na drugo gredico, za okrasne gredice, obrobke in rez)
 • Dalije (eniletnicam 30-40 cm, sončna lega, za okrasne posode, obrobke in rez, sadimo oziroma sejemo jo v skupinah)
 • Plamenke (enoletnica, 50 cm, sončna lega in propustna tla, za gredice, obrobke in posode, sejemo jo v skupinah)
 • Glavinec (enoletnica, 60 cm, sončna lega, za obrobke in rez)
 • Godecije (enoletnica, 50-70 cm, sončna lega in ne pretežka tla, za okrasne gredice, obrobke in rez)
 • Grahor (enoletnica, do 200 cm, posebaj bogata tla z dušikom, plezalka, tudi za rez)
 • Grenik (enoletnica, 30 cm, sončna lega, za obrobke in rez)
 • Mak (enoletnica, 40 cm, sončna lega in lahka tla, za obrobke in rez)
 • Kitajski nagelj (enoletnica, 40 cm, sončna lega, sadimo v skupinah na gredice, obrobke, posode in jih lahko režemo)
 • Lavatere (enoletnica, 70 cm, sončna lega, okrasne gredice in za rez)
 • Lepe očke (enoletnice, do 100 cm, sončna lega, okrasne gredice in za rez)
 • Lepi slak (enoletnica, do 300 cm, sončna lega, plezalka)
 • Levkoja (enoletnica, do 100 cm, sončna lega, za gredice in za rez)
 • Kozmeje (enoletnica, do 150 cm, sončna lega, za vse tipe tal, za gredice, žive meje in za rez)
 • Napihnjene mrežice (enoletnica, 60-80 cm, sončna lega in odcedna, lahko tla, primerna za suho cvetje)
 • Okrasna facelija (enoletnica, 20-30 cm, izboljšuje vrtna tla zato je primerna za gredice kot za okrasne lonce)
 • Okrasni slak (enoletnica, sončna lega in apnena tla, plezalka)
 • Pajčolanke (enoletnica, 50-70 cm, sončna lega, sejemo jo lahko večkrat)
 • Rumeni helenijum (enoletnica, 50 cm, oblikuje grmičke, ki stalno cvetijo, za obrobke, orasne gredice in posode)
 • Salpiglosis (enoletnica, 50-80 cm, sončna lega in apnenčasta tla, za okrasne gredice, obrobke in za rez)
 • Kadulje (enoletnica, 45 cm, sončna lega, sejemo v skupinah lahko tudi na večjih površinah)
 • Šabojev nagelj (enoletnica, 50 cm, sončna lega, za rezano cvetje)
 • Tolščak (enoletnica, 15 cm, sončna lega in peščena tla, za obrobke, okrasne gredice, skalnjake in suhe zidove)
 • Trobarvni hlapček (enoletnica, 60 cm, sončna lega, za okrasne gredice in za rez)
 • Večernica (enoletnica, 60 cm, sončna lega, za okrasne gredice)
 • Vrtna črnika (enoletnica, 50 cm, senčna do polsenčna lega, za rezano cvetje, suho cvetje in okrasne gredice)
 • Zajčki (enoletnica, 50 cm, sončna do polsenčna lega, za okrasne gredice in za rez)

Moj tokratni izbor za vas: 

Homeogarden organsko gnojilo za vrtnice in okrasne rastline

Homeogarden naravno sredstvo za krepitev okrasnih rastlin

Preberite tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja