Dnevni pregled – ideje in inspiracije – Spoznajmo Bullet planer sistem 8.del

Dnevni pregled

Dnevni pregled je ustvarjalec Bullet planer sistema, Ryder Carrol, uvrstil med ključne sestavne dele, ki morajo biti prisotni v vsakem Bullet planerju. Od začetka uporabe sistema so nekateri uporabniki ugotovili, da raje uporabljajo tedenske preglede (jih bomo spoznali naslednjič) saj nudijo večji pregled nad dogajanjem na eni oziroma dveh straneh. Kljub temu si dnevni pregledi zaslužijo našo pozornost, saj nam omogočajo najbolj podrobno načrtovanje v primerjavi z vsemi ostalimi. Kakšnega boste uporabljali vi, boste najlažje ugotovili če poizkusite z obema načinoma. V nadaljevanju bomo najprej pogledali, kako se sploh lotiti dnevnega načrtovanja in kako sama načrtujem dan, kasneje pa bomo poiskali nekaj navdihov za ustvarjanje prelepih dnevnih pregledov. 

Dnevno načrtovanje obveznosti

Najboljši čas za pripravo načrtov za naslednji dan je en večer prej, preden se odpravite v posteljo. Zakaj zvečer? Planiranje v tem času nam omogoči, da pregledamo kako uspešno in produktivno smo končali dan, hkrati pa se pripravimo za naslednjega. Najbolje je, da namenite svojemu planiranju pol ure pred spanjem, saj ste takrat že sproščeni in lahko vso pozornost namenite organizaciji. Prav tako se boste s tem izognili gledanju v televizijske ekrane ali mobilni telefon, ki dokazano slabo vplivajo na nas pred spanjem.

Pregled končanega dneva

Ko se usedemo pred planer naj bo prva stvar, ki jo postorimo, pregled dneva, ki se bliža proti koncu. Če niste čez dan odkljukali opravljenih obveznosti, potem to storite sedaj. Tudi če sproti označujete opravljene obveznosti, začetek večernega načrtovanja namenite ponovnemu pregledu. Označite vse obveznosti, ki ste jih uspešno končali in zapišite morebitne opombe pri teh, ki so ostale nedokončane.

Načrtovanje prihajajočega dneva (na primeru mojega dnevnega pregleda s časovnico)

Če ste bolj kreativnega duha se boste najprej lotili polepšane različice naslova (dan v tednu in datum prihajajočega dne). Hkrati lahko narišete tudi kakšno vreme je pričakovano in če radi spremljate faze lune, narišete tudi to. Ko ste končali z “lepotnim” delom lahko začnete z pisanjem vsebine ali še prej pripravite časovnico (primer te bomo spoznali skozi ideje za dnevne preglede). V nadaljevanju opisujem načrtovanje dneva, ki ga uporabljam tudi sama, z uporabo časovnice. Za navdih sem uporabila spodnji primer.

Časovnico pripravimo tako, da vnesemo vse ure dneva. Najprej bomo lahko v časovnici obarvali ure, ki so namenjene spanju. Ko opravimo s tem, obrnimo strani na naš mesečni pregled, kjer imamo zabeležene pomembne obveznosti. Če imamo na ta dan načrtovano kakšen sestanek ali podobno obveznost, v časovnici označimo tudi to. Ko končamo z označevanjem v časovnici se lotimo sestavljanja dnevnih obveznosti.

Najprej zabeležim vse obveznosti, ki jih načrtujem za prihajajoči dan in jih moram dokončati v tem dnevu. Nato pregledam seznam obveznosti, ki sem ga napisala pretekli dan. Če katere obveznosti nisem opravila (npr. pri meni je ponavadi to vezano na pisanje objav za blog), to premaknem v nov dan in jo zapišem še enkrat pod prihajajočim dnevom. Ko imam zabeležene vse nove obveznosti te označim tudi v časovnico, kdaj približno se jih bom lotila. Kot smo že spoznali v prejšnji objavi, vsakemu področju kamor spada določena obveznost namenim svojo barvo.

Posodobitev mesečnega pregleda

Za konec pregledam še mesečni načrt, če moram katero obveznost prestaviti ali na novo načrtovati. S tem, ko razmislimo, kaj moramo opraviti naslednji dan, se pogosto najdejo tudi pomembne obveznosti, ki jih nato zabeležim v mesečni koledar.

Kar se tiče dnevnega načrtovanja se tukaj pri meni zadeve končajo. V nadaljevanju še dopolnim svoje tabele, kjer označujem svoje rutine. Zapišem tudi svoje izdatke/prihodke za ta dan. Trenutno poskušam varčevati zato je tudi takšna stran našla svojo mesto v planerju.

Prednosti načrtovanja večer pred prihajajočim se dnevom

  • Očistimo lahko svoje misli, vse zlijemo na papir in tako gremo spat z manj ali popolnoma brez skrbi.

  • Zjutraj se izognemo zmedi, ko ne vemo kaj nas čaka v prihajajočem se dnevu in svoja jutra raje namenimo jutranji rutini, ki bo povečala našo produktivnost.

  • Ko zabeležimo pomembne obveznosti načrtujemo tudi kdaj bomo kaj počeli. Tako vemo kako bo naš dan potekal.

Ustvarite svoj dnevni pregled

V nadaljevanju želim z vami deliti nekaj inspiracijskih idej, ki sem jih vključila v svoj planer tudi sama.

Časovnica na sredini lista

Avtorica naslednjega primera se je nekoliko poigrala s postavitvijo dnevne časovnice. Uvrstila jo se na sredo strani in iz nje izpeljala povezave z obveznostmi, ki jih je imela načrtovane za določeno uro. Ostale obveznosti, ki niso bile vezane na določeno uro je zapisala normalno v nadaljevanju. Ta časovnica nam omogoča nekoliko bolj podrobni pregled, saj so za določeno uro podani tudi opisi. V primerjavi z zgornjo, ki jo uporabljam tudi sama, kjer v časovnici uporabljamo le barve, katerih pomen smo določili z ključem.

Avtorica naslednjega primera se je časovnice lotila nekoliko drugače. Na sredo strani je postavila časovnico z urami, ko je dejansko aktivna. Na levo stran je zapisala vse sestanke in dogodke, katerim je zraven časovnice dodelila svoje kvadratke. Ko z določenim sestankom opravi, kvadratek pobarva. Na desno stran časovnice je zapisala vsa pomembna opravila, ki jih ima načrtovana za določeno uro in jih označila tako, da jim je dodala piko, kar v njenem sistemu pomeni nujno dokončaj. Ostale časovno nevezane obveznosti je zapisala v svoj kvadrat pod časovnico. Res minimalističen vendar resnično uporabni dnevni pregled.

A post shared by liz (@bonjournal_) on

Dnevni pregled je lahko namenjen tudi osebnemu dnevniku

Naslednji primer nam prikazuje, da dnevni pregled ni namenjen le načrtovanju obveznosti ampak lahko za vsak dan napišemo tudi kratek povzetek iztekajočega se dneva. Takšna postavitev pride v poštev predvsem tistim, ki svoj planer uporabljajo tudi kot osebni dnevnik in radi zabeležijo lepe stvari, ki so sem jim zgodile čez dan.

A post shared by Natascha (@planningroutine) on

Časovnice v obliki kolesa 

Če imate veliko časa, ki ga radi namenite za svojo ustvarjalnost potem mogoče posežete po naslednjem primeru. Pri mesečni pregledih smo se spoznali z datumskim kolesom, ta avtorica pa je naredila korak naprej in v obliko kolesa spremenila tudi dnevni pregled. Ta pregled pride v poštev predvsem tistim, ki nimajo veliko načrtovanih opravil, saj zaradi oblike ne moremo zapisovati tako obširno kot pri drugih postavitvah. Vendar je resnično zanimiv primer.

A post shared by Cristina (@my.life.in.a.bullet) on

Nekaj podobnega si je omislila tudi naslednja avtorica. Namesto kolesa je svojo časovnico oblikovala v prav lepe cvetlice, ki niso samo za občudovanje, ampak služijo tudi svojemu namenu. Notranji krog vsake cvetlice predstavljajo ure od polnoči do 12 dopoldan, zunanji krog pa ure od 12 dopoldan do polnoči. Vsak cvetni list je razdeljen tudi na 4 dele, kjer vsak del predstavlja 15 minut. Ure potekajo normalno v smeri urinega kazalca, najprej v notranjem krogu in se nadaljujejo na zunanjem. Tako lep sistem, se strinjate? Pod časovnicami je avtorica normalno uvrstila seznam svojih načrtovanih obveznosti. Ta sistem bom poizkusila tudi sama, res mi je všeč 🙂

A post shared by Nicole (@nicoles.journal) on

Postavitev dni v stolpcih

Spodnji dnevni pregled mi je všeč predvsem zaradi uporabe različnih barvnih oznak. Avtorica te postavitve si je svoj dnevni pregled razdelila na več delov. Najprej je zapisala celodnevne obveznosti. V nadaljevanju je našla prostor tudi za načrtovanje svojega dnevnega kosila in ostalih obveznosti in dogodkov. Na koncu je namenila prostor za majhne beležke, kjer zapisuje za kaj je ta dan hvaležna oziroma različne prigode tega dne. Vse skupaj označuje z svojim barvnim ključem, ki določa na katero področje se navezuje posamezna obveznost.

A post shared by Laura Smith (@rainbowbujo) on

Okrasite svoje dni

V nadaljevanju želim deliti še nekaj resnično čudovitih dnevnih pregledov. Preko Bullet planerjev se najde marsikatera ustvarjalna duša in nastanejo lahko edinstvene postavitve. Dovolj je že če se poigrate z naslovi in narišete ljube sličice.

A post shared by Steph K (@stephsupgrade) on

Še nekaj idej …

A post shared by Serena (@serylittlenotes) on

Naslednja avtorica se je resnično potrudila pri sestavi svojih dnevnih pregledov. Vsak teden doda na stran najprej mali koledar aktualnega meseca, pod njim pa zapiše ključ, ki ga uporablja za obveznosti in ključ, ki ga uporablja pri časovnici. V njenem primeru je tukaj našla svoj prostor tudi tabela za spremljanje nege obraza (seveda to lahko nadomestite s tabelo za spremljanje svoje drugačne rutine). Pod uvodnim delom sledijo dnevni pregledi. Njen dnevni pregled je sestavljen iz najpomembnejših obveznosti, spremljanje popite tekočine in načrtovalnikom obrokov na levi strani, na desni strani pa najdemo časovnico, kjer obveznosti označuje z določenim vzorcem in pomembnejše stvari tudi posebej zapiše.

A post shared by Anna (@annaslettering) on

A post shared by 倩婷 // joyce (@aka.sinting) on


Z vami sem ponovno delila kar nekaj inspiracij in idej, kako lahko oblikujete strani v svojem Bullet planerju. Tokrat smo se podali v spoznavanje dnevnih pregledov, ki so ključen del Bullet planer sistema. Upam, da ste našli kakšen navdih tudi zase. Ponovno pa vas vabim, da z menoj delite tudi svoje ideje ter dnevne preglede, ki jih uporabljate tudi sami.

Serija objav Spoznajmo Bullet planer sistem

Spoznajmo Bullet planer sistem 1.del

Pregled beležk za Bullet planer sistem 2. del

Osnove Bullet planer sistema 3. del

Različice kazala in dodatno označevanje vsebine 4. del

Dnevnik prihodnosti in njegove različice 5. del

Mesečni pregled – inspiracije in ideje 6. del

Pripravimo ključ za označevanje obveznosti 7.del

Dnevni pregled – ideje in inspiracije 8. del

Preberite tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja