Dnevnik prihodnosti in njegove različice – Spoznajmo Bullet planer sistem 5. del

Dnevnik prihodnosti je zelo dober način za spremljanje vseh pomembnih dogodkov in obveznosti, ki se bodo zgodili v prihodnosti. Na enem mestu tako lahko organizirate vse dogodke, kot so rojstni dnevi, potovanja, počitnice, sestanki, šolske obveznosti, kot so izpiti, … Dnevnik prihodnosti je najenostavnejši sistem, kjer lahko vedno preverite vse pomembnejše prihajajoče dogodke saj se nahaja na začetku planerja. Danes želim z vami deliti nekaj nasvetov, na kakšne načine lahko pripravite vaš dnevnik prihodnosti. Vabljeni k branju in iskanju inspiracije (predvsem boste občudovali slike 🙂 ).

Osnovni dnevnik prihodnosti – Ryderjeva metoda

Seveda je ta metoda ustvarjalca Bullet planerja Ryederja najenostavnejša metoda, ki bi si jo lahko zamislili. Verjamem, da boste izbrali raje kakšno drugo različico, kljub temu pa bom tudi to postavitev vključila v naš seznam. Ryder je dnevnik prihodnosti razdelil skozi 4 liste. Vsako stran je razdelil na 3 dele in vsakemu delu določil svoj mesec. Dele je med seboj razdelil s črto, tako lahko lažje ločimo mesece med seboj. Enostavna metoda, ki nudi veliko svobode pri zapisovanju podatkov.

12 mesečni pregled

Če želite nekoliko strnjen pregled svojih prihajajočih obveznosti, potem lahko posežete tudi po metodi, kjer vseh 12 mesecev razdelite na 2 strani. Tako lahko vidite celotno letno razporeditev pomembnejših dogodkov naenkrat. Meni je všeč spodnja razporeditev, kjer je ustvarjalka prilagodila dnevnik prihodnosti izključno za rojstne dni in praznike. Ta metoda pride prav tistim, ki nimajo veliko pomembnih dogodkov, ki bi jih želeli izpostaviti, saj glede na postavitev ne nudijo veliko prostora za beleženje.

@craftyenginerd

Pregled z majhnimi koledarji

Če želite poleg napisanih obveznosti videti koledar z vsemi dnevi v mesecu na katerega se razdelek navezuje potem dodajte na začetek vsakega meseca mini koledar. Seveda se lahko malo poigrate in izberete različne postavitve. Za en mesec naredite koledar na levi strani, za naslednjega na desni. Najboljši način je, da si podobno kot pri osnovni metodi strani razdelite na 3 dele in tako vsako stran namenite 3 mesecem.

@maryj13

Uporabite različne barve za različne dogodke

Če želite različne dogodke med seboj bolje ločiti potem uvedite sistem, kjer vsaki vrsti dogodkov določite svojo barvo. Ena izmed možnosti je, da v majhnem koledarju z markerjem npr. modre barve označite praznike in ko jih navedete v seznam zraven koledarja tudi tam datum označite z enako barvo. Poigrajte se!

@genspen

Vertikalna postavitev mesecev

Gre za podobno različico Ryderjeve osnovne postavitve dnevnika prihodnosti, s to razliko, da mesece razporedimo v navpične stolpiče in jih naslovimo s posameznimi meseci. Ta postavitev bo všeč tistim, ki imajo radi več prostora in zapise urejene v vrsticah.

@honeyrozes

Če želite bolj pregleden način posamezni mesec razdelite po dnevnih. Ta različica je primerna za vse tiste, ki imate resnično malo pomembnih opravil na posamezen dan, saj je dejansko posameznemu dnevu namenjena ena sama vrstica.

@pageflutter

Dodajte vertikalni postavitvi majhne koledarje

Enaka postavitev kot prejšnja, vendar za bolj natančen pregled lahko dodamo mini koledarje. Če ste bolj kreativni lahko vsak stolpič posebej okrasite ali preprosto dodate kakšno skico cvetlic in drugih motivov pri vrhu za piko na i. Tudi pri tej različici lahko uporabite osnovno črno barvo ali pa se poigrate z barvami in vsakemu tipu dogodkov dodelite svoj barvni odtenek.

@pureplanning_bymj

Majhni koledarčki na dveh straneh

Kot pri 12 mesečnem pregledu se lahko tudi pri tej postavitvi poigrate z majhnimi okvirčki v katere dodate majhne koledarčke in pustite nekaj prostora za dodatno beleženje obveznosti. Postavitev lahko spremenite v klasično vodoravno, navpično ali pa kar pomešano 🙂

@bujosis

Alastair sistem

Če imate veliko ponavljajočih se dogodkov potem je ena izmed možnosti postavitev dnevnika prihodnosti takšna, da si izberete nekaj mesecev in jih napišete vsakega v svoj stolpič. Dogodke zapišete desno in dodate oznako v mesec v katerem se bo obveznost zgodila. Če je ta obveznost ponavljajoča, oznako dodajte v vse mesece, ko se bo ta ponovila.

Alastair Bohoberry

@bohoberry

Dodajte barve

Če želite sistem nekoliko popestriti namesto klasičnih črnih oznak raje uporabite barve, ki jih določite posameznim obveznostim.

Alastair sistem z mini koledarji

Kot že pri marsikateri različici poprej lahko tudi Alastair metodi dodamo na vrhu majhne koledarčke, če želimo videti pred seboj vse dni v posameznem mesecu. Poigrajte se tudi z barvami! Namesto oznak v stolpiču, pod posameznim mesecem, ko bi se naj dogodek zgodil, zapišite dan na katerega imate določeno obveznost.

@onkiart

Calendex

Eddy Hope je pripravil popolnoma poseben način spremljanja prihajajočih se dogodkov na začetku planerja. Sistem je poimenoval Calendex (več o delovanju sistema preberite tukaj). Je resnično dobra rešitev in mešanica dnevnika prihodnosti, kazala in koledarja. Na kratko na primeru – na strani 93 v našem Bullet dnevniku smo zapisali, da imamo 1. februarja načrtovan sestanek. V naš Calendex zapišemo številko strani pod datum 1. februar. Še bolj enostavno bo če sistem predstavimo na nekaj slikovnih primerih. Pred vami je primer avtorja metode, ki je mesece razdelil na stolpiče, na začetku strani pa zapisal vse datume v stolpiču. Črte, ki jih vidite niso bistvenega pomena, vendar označujejo posamezne tedne.

@Eddy Hope

Za lepši izgled in natančnejšo organizacijo lahko dodamo različne barve. Številke strani lahko obkrožite z določeno barvo, ki odgovarja vaši barvni lestvici za posamezne tipe obveznosti. Barvne pike, ki jih lahko opazite na naslednjem primeru so le dodatek k Calendex sistemu. Če imate več ponavljajočih se dogodkov, npr. srečanja na delavnicah ali tečaj angleškega jezika, potem takšnemu dogodku določite svojo barvo in pike vnesite pri vseh dneh, ko se dogodek ponovi. Tako ni potrebno redno ponavljajočega se dogodka vpisovati v dnevni pregled ampak takoj veste za kateri dogodek gre že ob pregledu Calendex-a.

@bohoberry

Kombinacije s Calendex sistemom

Seveda lahko Calendex sistem kombinirate z različnimi preostalimi sistemi. Lahko ga kombinirate z Ryder sistemom, kjer na eni stani pripravite Calendex za npr. 4 mesece na drugo stran pa postavite enostavni dnevnik prihodnosti, ki smo ga spoznali čisto na začetku. Vaš Calendex lahko kombinirate tudi z Alastair sistemom (primer spodaj).

@tinyrayofsunshine


Uporabniki Bullet dnevnikov so vsak dan bolj ustvarjalni in inovativni, ko pride do ustvarjanja njihovih planerjev in tudi pri dnevniku prihodnosti so se poigrali. Danes sem z vami želela deliti le nekaj posebnih idej, ki vas naj vodijo kot inspiracije pri ustvarjanju vaših dnevnikov. V nadaljevanju še prilagam nekaj slik za dodaten navdih. Upam, da sem vam uspela približati izgled in pomen dnevnika prihodnosti. Ustvarite svoj dnevnik prihodnosti tudi sami ter svoje ideje delite tudi z menoj.


Serija objav Spoznajmo Bullet planer sistem

Spoznajmo Bullet planer sistem 1.del

Pregled beležk za Bullet planer sistem 2. del

Osnove Bullet planer sistema 3. del

Različice kazala in dodatno označevanje vsebine 4. del

Dnevnik prihodnosti in njegove različice 5. del

Mesečni pregled – inspiracije in ideje 6. del

Pripravimo ključ za označevanje obveznosti 7.del

Dnevni pregled – ideje in inspiracije 8. del

Tedenski pregled – alternativa dnevnemu načrtovanju 9. del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja