Planer in vsebina, ki jo najdemo v njem – planer za vsakogar 1.del

Verjamem, da je uporaba planerjev lahko velik dodatek k organizaciji življenja. Kljub temu ali imate že svojo življenje organizirano ali komaj s tem pogumnim dejanjem začenjate, ali imate sposobnost razporejanja svojega časa ali se še lovite, primeren planer vam lahko omogoči, da to nadgradite ali osvojite. Z vami želim deliti nasvete in ideje, ki vam bodo pomagale pri iskanju in ustvarjanju planerja, ki bo primeren za vaše potrebe. Zato bo nova serija objav imela za sebe zgovoren naslov – Planer za vsakogar.

Vsebina planerja

Torej ali sploh veste kaj je planer? Zakaj ga sploh uporabljati? Če boste v spletu iskali odgovor na to vprašanje boste našli na milijone odgovorov in slikovnega materiala. Večina bo odgovorila, da so planerji za beleženje svojih misli in načrtovanje stvari. Kar je dejansko res. Vendar je čas, da razmišljamo nekoliko širše. Planerji so vse prej kot samo pripomočki za sprotno beleženje dogodkov. Seveda so za nekatere dovolj tudi ti, vendar bodo tisti, ki želijo čim več od njega, iskali takšne, ki bodo pokrili čim več različnih tem. Pravi planer za organizacijo življenja bi moral zajeti vse teme, ki se dotikajo vašega življenja in vam pomagati pri organizaciji tega. Pa poglejmo kaj vse lahko s planerjem načrtujemo.

Kaj sestavlja planer

 • Sestanki, dogodki

  Osnovna funkcija planerjev je načrtovanje najrazličnejših sestankov in dogodkov. Bodisi si službenih kot socialnih dogodkov. Nikoli ne pozabite na tisti pomemben sestanek s stranko ali tisti dober koncert, ki prihaja v domač kraj.

 • Opravila

  Zelo pomembna funkcija planerjev je beleženje opravil. Opravila lahko razporedimo glede na pomembnost na dnevna, tedenska ali mesečna. Če opravila zapišemo zraven svojih načrtovanih dogodkov lažje vidimo, kdaj imamo čas, da opravimo tudi načrtovana opravila (V angleščini boste pogosto to prepoznali po poimenovanju To-do list)

 • Cilji

  S pomočjo planerjev si lahko začrtamo svoje cilje in jim tako lažje sledimo, hkrati pa so nam vedno na očeh ko odpremo planer. S postavljenimi cilji povečamo svojo produktivnost, saj vse naloge izoblikujemo okoli doseganja teh ciljev.

 • Šola/faks

  Vse zadolžitve, teste, izpite, domače naloge in seminarje lahko beležimo v svoj šolski planer in tako poskrbimo, da ne pozabimo za njih in točno vemo, do kdaj moremo posamezno stvar končati ali oddati. V planer lahko beležimo tudi svoj šolski urnik in ocene.

 • Projekti

  Ne glede na to ali delamo od doma ali v službi lahko v planer beležimo vse podrobnosti določenih projektov na katerih trenutno delamo. Tako lažje spremljamo napredek in datume do kdaj moramo posamezni del dokončati.

 • Družina

  V planerju lahko poleg svojega dneva beležite tudi obveznosti za svoje družinske člane. Predvsem pride to v poštev pri starših, ki tako lažje spremljajo obveznosti svojih otrok, od nalog do treningov in drugih obšolskih dejavnosti.

 • Finance

  Planerji so priročne beležke za spremljanje vašega finančnega stanja. Nekateri vam nudijo mesečno spremljanje vseh svojih izdatkov in prejemkov, kar vam omogoča, da ste vedno na tekočem z vašim finančnim stanjem. Se še kdo drug sprašuje kje sem že pustil tistih nekaj eurov?

 • Imenik

  Ali še vedno radi zapisujete vse telefonske številka v svojo beležko? Planer je pripomoček v katerem lahko zapisujete svoje kontakte. Zapišemo si lahko domače naslove, mobilne številke, e-naslova ipd.

 • Načrtovanje obrokov in diete

  Nekateri planerji imajo posebne strani, kjer lahko načrtujete svoj tedenski jedilnik, spet drugi omogočajo beleženje prehrane pri vsakem posameznem dnevu. Načrtovanje jedilnika vam pomaga tudi pri varčevanju denarja, saj lahko lažje načrtujete svoje nakupe in tako ne greste v trgovino brez načrta in denar porabite za vse ostalo, kar ni nujno. Tudi pri dieti takšno beleženje pomaga, saj lažje sledimo svoji prehrani čez dan ter tako skrbimo za bolj zdravo prehranjevanje.

 • Zdravje

  V planer lahko zapisujete vse podatke o svojem trenutnem zdravju. Tako lahko zapisujemo meritve pritiska, krvnega sladkorja, težo, vadbo, simptome in vse ostalo kar je povezano z vašim zdravjem.

 • Spremljanje dejavnosti

  Sama rada zapisujem tudi stvari, ki sem jih počela v sklopu svojega magistrskega dela in tako imam zabeleženo za vsak dan, kar je bilo postorjeno in kaj še morem postoriti. V poštev pride tudi za tiste ljudi, ki morajo beležiti svoje dejavnosti za vsak posamezen dan tudi v službi.

 • Splošni dnevnik

  Planer je tudi prostor, kjer lahko zapisujemo svoje misli, upanja in sanje.

 • Umetnost

  Nekateri radi skicirajo na poti za krajšanje časa, dekorirajo strani planerja in uporabljajo planer za sproščanje svoje kreativnosti.

 • Potovanja in prazniki

  Nekateri planerji vključujejo tudi strani za načrtovanje praznikov in z njimi povezanimi dejavnosti, načrtovanje rojstnih dni, dopusta in ostalih dogodkov. Sama trenutno te strani uporabljam za načrtovanje abrahama, kjer bom pomagala pri organizaciji 🙂


Zgoraj smo navedli le nekaj osnovnih tem, ki bi jih planerji naj vsebovali. Razmislite kakšen uporabnik planerjev ste sedaj?

Če ste takšni, da si v njega želite beležite le najbolj nujne stvari, dneve, ko imate kakšno obveznost, potem bodo primernejši za vas žepni planerji s tedenskim ali mesečnim koledarjem, ki imajo prostora le za najbolj nujne zapiske.

Večina uporabnikov je tako imenovanih “medium” uporabnikov. Za te uporabnike pridejo v poštev planerji, ki imajo nekoliko več prostora za zapisovanje. Takšni planerji ponavadi vsebujejo tedenske koledarje, kjer so posamezni dnevi razporejeni horizontalno. Tak planer imam vedno s seboj in v njega beležim delovne dni, obveznosti na faksu, obiske zobozdravnika in podobne stvari. Ta planer mi pride prav ko si moremo nujno zapisati stvari in obveznosti ko sem na “terenu”. Primer takšnih planerjev so tudi šolski planerji npr. od Akte. So priročni in žepne velikosti, vsebujejo pa tudi šolski urnik, dneve izpitov in ostale podrobnosti pomembne za šolarje.

Obstajajo tudi planerji, ki so namenjeni bolj domači uporabi, saj so ponavadi debelejši in težji za prenašanje naokoli. Ti planerji so lahko zelo kompleksni. Sestavljeni so lahko iz vseh zgoraj naštetih tem ter dodatno s kakšnimi načrti za čiščenje doma ipd. Torej zajemajo res širok spekter vseh področij, ki se tičejo vašega življenja. Takšen planer uporabljam tudi sama in ga imam vedno odprtega na svoji mizi. Ponavadi so sestavljeni tudi iz dnevnih koledarjev tako, da lahko načrtujete svoj dan na točno določen čas.


Kakšne strani bi sami vključili v svoj planer? Potrebujete še kakšne druge strani od zgoraj navedenih, ki bi bile za načrtovanje česa drugega? Katere od zgoraj naštetih že uporabljate?