Pripravimo ključ za označevanje obveznosti – Spoznajmo Bullet planer sistem 7.del

Ključ

Vzdrževanje sistema organizacije v vaših dnevnikih ali planerjih je lahko včasih “strašljivo”. Ko enkrat začnete zapisovati vse na papir, vaše sestanke, obveznosti, druge dejavnosti, se lahko strani hitro spremenijo v pravi mali nered, ki včasih veliko bolj pripomore k neorganiziranosti kot organiziranosti. Zato je eden najbolj pomembnih korakov pri sestavljanju seznamov obveznosti in pomembnih dejavnosti, priprava in uporaba primernega ključa. Ključ v Bullet planerju ne rabi bit zahteven. Lahko je čisto preprost, kot si ga je zamislil avtor Bullet planer sistema. Če spadate med takšne osebe, ki imajo družine, veliko obveznosti in posledično veliko več časa, ki ga morate organizirati, potem bo za vas primernejši ključ, ki bo veliko bolj specifičen.Z vami želim v nadaljevanju deliti nekaj inspiracijskih idej, kako razširiti možnosti uporabe ključa v Bullet planer sistemu.

“Bodi to kar si” velja tudi pri ustvarjanju ključa

Na spletu lahko najdemo veliko navdihov, ki so jih ustvarili pridni Bullet planer uporabniki. Nekateri radi svoj ključ organizirajo okoli uporabe različnih barv, drugi uporabljajo različne simbole, spet tretji kombinirajo obe možnosti skupaj. Sami ustvarite sistem, ki bo deloval za vaše individualne potrebe. Držite se nasveta, bodi to kar si, ki velja tudi pri ustvarjanju osebnega planerja. Dodajte le tisto, kar je za vas resnično bistvenega pomena in se izognite zapletenim sistemom, ki ne bodo delovali v vašem primeru.

Naj bo enostavno

Držite se enostavnega sistema. Če ne vidite potrebe, da bi za recimo pregled pri zdravniku ustvarili svoj simbol, potem ga ne! Ali vsak mesec prejmete plačo na isti dan? Razmislite ali potrebujete poseben znak za ta ponavljajoč se dogodek. Po drugi strani pa je včasih težko držati skupaj urnike treh različnih otrok, ki obiskujejo treninge nogometa ob različnih urah ali dneh. V tem primeru pride v poštev nekoliko podrobnejši sistem. Uporabite za vsakega izmed otrok svojo barvo.

Nič ni omejeno in dokončno

Pogosto dobim vprašanje, kateri ključ je najboljši in bo deloval pri organizaciji obveznosti v vašem planerju? Kako sploh sestaviti ključ in kje začeti? Ali je bolje uporabiti barve ali simbole? Vsem lahko odgovorim le, da ne obstaja nobena popolna rešitev, ki bi delovala za vse hkrati. Vsi bodo prej kot slej ugotovili in mislim, da boste tudi vi, da se bo vaš stil beleženja, vaš ključ, strani in nasploh celotni Bullet planer s časoma spreminjal, prilagajal. Tako noben sistem pri Bullet planiranju ni dokončen ali omejen, kar dela te planerje ravno bolj privlačne za uporabo.

Določite edinstvene simbole, ki bodo predstavljali vaše obveznosti, dogodke in sestanke 

Kot smo že spoznali v osnovah Bullet planer sistema, simboli in oznake tvorijo enega izmed glavnih konceptov tega sistema.  Vsem obveznostim, dogodkom in ostalih pomembnim zadevam določimo oznako ali simbol, ki nakazuje za kakšno načrtovano dejavnost sploh gre. Lahko posežete po čisto osnovnih oznakah, ki jih najdete tukaj, ali pa pripravite svoj sistem označevanja.

Oznake lahko v ključu uredite glede na to za kakšno časovno obdobje jih najpogosteje uporabljate. Oznake, ki jih boste vnašali dnevno naj bodo preproste in dovolj ilustrativne, da boste vedeli že brez prebiranja za kakšen tip obveznosti gre.

A post shared by ISABELLE (@b.izzi) on

Ko vsakemu tipu obveznosti določite svoj tip oznake, izberite tudi način kako boste dokončane obveznosti označevali. Ne pozabite tudi na oznake za prenos nedokončanih stvari in obveznosti, ki niso več pomembne. Ne samo za načrtovane ali dokončane naloge, izberite oznako tudi za dejavnosti, ki jih opravljate ravno sedaj oz. delate na njej dlje časa.

Določite barve za različna področja vašega življenja

Zraven simbolov, ki določajo za kakšno obveznost gre in tudi ali je ta načrtovana ali že dokončana, lahko uporabimo različne barve. Z njimi lahko bolj specifično določimo za kakšno vrsto obveznosti gre oziroma na katero področje našega življenja se nanaša. Tako lahko ločimo osebne zadeve od službenih, izberemo barvo, ki bo označevala obiske na fitnesu, rojstne dneve itd. Ne pozabite svoje barvne lestvice s pripadajočimi pomeni vnesti v vaš ključ.

A post shared by Whitney (@lifebywhitney) on

Uporabite kombinacije

Že zgoraj smo lahko videli nekaj primerov, kjer so v ključu kombinirane oznake in simboli ter različne barve. Z vami želim deliti še nekaj primerov, kako lahko pripravite kombiniran ključ. Vključite lahko posebne oznake, ki določajo vašo trenutno razpoloženje. če radi zapisujete tudi kakšno vreme je bilo ali kakšno vreme bo naslednji dan, dodajte oznake za vreme tudi v ključ.

A post shared by internando (@internando) on

A post shared by @my_bulletjournal_journey on

Nekateri boste sedaj mislili: “Ni možnosti, da si zapomnim vse te oznake in barve v svojih glavi in jih uporabim ko jih potrebujem”. Vendar ravno v tem je smisel. Naredite ključ, ki bo učinkovit za vas. Poskušajte svoj ključ z oznakami in barvami obdržati na najbolj enostavni ravni in bolj kot bo enostaven lažje si ga boste zapomnili. Vendar, kot smo že omenili zgoraj, zapišite vse svoje oznake, simbole, barve in ostale stvari, ki jih redno uporabljate za označevanje, na začetek Bullet planerja. Tako lahko vedno pogledate nazaj katera je že tista oznaka, ki označuje sestanek, ali katera je tista barva, ki jo moramo uporabiti za načrtovanje službe. Če ne želite strani vedno obračati na začetek pa le preverite naš zadnji nasvet.

Prilepite svoj ključ na rob strani

Če ne želite med pisanje vedno obračati strani na začetek, da bi preverili svojo ključ za označevanje, lahko pripravite ključ, ki ga preprosto odprete ko ga potrebujete. Pripravite ključ na manjšem listu papirja in ga prilepite na rob planerja. Tako prilepljen ključ boste vedno lahko odprli, ko ga boste potrebovali in ga zaprli ko ne bo potrebe po njem.

A post shared by Belle O. Mapa (@bellemaps) on

@cerriesmooney


Tako, pa smo pobrali še nekaj inspiracijskih navdihov, ki nam bodo pomagali pri oblikovanju našega Bullet planerčka. Ne pozabite … Ključ in njegova vsebina, sestavljena iz oznak, simbolov in barv je eden izmed bistvenih sestavnih delov Bullet planer sistema. Kot že veste, v tem sistemu vse temelji na določenem označevanju različnih obveznosti. Vsakemu vnosu v dnevnem pregledu moramo določiti svojo oznako, ne glede na to ali gre za obveznost ali zgolj opombo. In ravno zato je zapis teh oznak v ključ bistveno, da ne pozabimo nanje. Kako pa izgleda tvoj ključ za Bullet planer? Deli svoje ideje z menoj!

Serija objav Spoznajmo Bullet planer sistem

Spoznajmo Bullet planer sistem 1.del

Pregled beležk za Bullet planer sistem 2. del

Osnove Bullet planer sistema 3. del

Različice kazala in dodatno označevanje vsebine 4. del

Dnevnik prihodnosti in njegove različice 5. del

Mesečni pregled – inspiracije in ideje 6. del

Pripravimo ključ za označevanje obveznosti 7.del

Preberite tudi

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja