Mesečni, tedenski ali dnevni planerji? – planer za vsakogar 2.del

Potem ko ste razmislili, kaj vse želite od svojega planerja (Planer in vsebina, ki jo najdemo v njem) sedaj razmislite kakšnega potrebujeta. Bo za vaše potrebe dovolj mesečni, tedenski ali dnevni? Tudi o tem smo nekaj malega že napisali v prvem delu, danes pa se bomo o tem pogovorili malo bolj podrobno.

Mesečni, tedenski ali dnevni planer?

Kot že rečeno so lahko planerji v mesečni, tedenski ali dnevni obliki. Večina planerjev je sicer sestavljenih tako, da imajo poleg dnevnega ali tedenskega pregleda, na začetku tudi mesečni koledar, kar je zelo dobro saj vam omogoča poleg podrobnega pregleda tudi mesečni predogled vseh pomembnih dogodkov. Sama uporabljam kar vse tri različice, saj dnevni nudijo veliko več načrtovanja kot recimo tedenski in mesečni.

Mesečni planerji

Obstajajo krajši planerčki, ki jih sestavljajo samo mesečni koledarji. Takšni planerji so npr. Moleskine mesečni planer.

Mesečni planerji Moleskine

Ti Moleskine planerčki imajo poleg mesečnega pregleda kar nekaj prostora za pisanje najrazličnejših stvari. Tako lahko beležite svoje misli in naloge, ki jih morate opraviti. Mesečni planerji so primerni za vas če nimate veliko stvari, ki jih morate načrtovati ali če imate raje vse zabeleženo na eni strani za tekoči mesec. Lahko pa mesečne planerje uporabljate v podporo tedenskim in dnevnim in tako uporabljate skupaj obe verziji, ki ju imate odprti hkrati ter takoj opazite kaj morate postoriti v tekočem mesecu in to podrobneje načrtujete v dnevnem ali tedenskem planerju.

Mesečni planerji so super za pregled določenih rokov, datumov za plačila položnic, datumov rojstnih dni, počitnic in ostalih stvari. Sama v mesečne koledarje beležim fiksne datume, torej datume ko moram poravnati kakšno položnico, datume ko moram oddati kakšno seminarsko nalogo, svoj dopust, pomembne rojstne dni, obiske pri zobozdravniku ali zdravniku.

Tedenski planerji

Tedenski koledarji so najbolj priljubljeni koledarji, ki pomagajo pri načrtovanju celotnega tedna. Pri tedenskih koledarjih ponavadi vidimo cel teden na eni strani oziroma na dveh skupaj in tako lažje vidimo kaj nas čaka na posamezen dan v tem tednu. Obstajajo različni tedenski koledarji, kjer so lahko dnevi v tednu razporejeni horizontalno ali vertikalno, lahko pa je dodan tudi prostor za beležke. Primer takšnega planerja je Moleskine tedenski planer.

V tedenski planer lahko beležimo naslednje stvari in opravila (povzeto po tem kar beležim sama):

Tedenski cilji 

Najdite del strani, kjer lahko zapišete svoje tedenske cilje. Za cilj si lahko postavite marsikaj. Recimo, da želimo več telovaditi ali prebrati knjigo v določenem tednu. Pisanje svojih tedenskih ciljev na vidno mesto vas bo stalno opominjalo, da opravite zastavljene cilje tekočega tedna.

Načrtujte opravila, da dosežete svoje cilje

Sedaj ko poznate svoje cilje za tekoči teden, lahko ugotovite kdaj boste imeli čas, da boste tudi dejansko opravili z njimi. Načrtujte zastavljene cilje za tiste dni, ko imate nekoliko več časa, vse to pa zabeležite v tedenski koledar.

Načrtujte seznam opravil

Zapišite vsa nujna opravila za vsak posamezen dan. Recimo, vrni knjigo v knjižnico, pokliči zdravnika, ipd. Če načrtujete počitnice si zabeležite opravila v kronološkem vrstnem redu npr. 1. poglej na splet za proste datume, 2. zapiši si telefonsko številko hotela, 3. pokliči hotel za rezervacijo, 4. natiskaj potrjeno rezervacijo,…

Zapišite vse sestanke, preglede pri zdravniku ipd.

Beležite vse načrtovane sestanke in obveznosti, sama imam tudi kar nekaj izobraževanj, ki jih beležim v tedenskem planerju. Če niste prepričani ali bodo načrtovane obveznosti dejansko izvedena na določen dan ali uro, te raje zabeležite s svinčnikom in jih lahko naknadno popravite.

Planer imejte vedno odprt na tekočem tednu

Planer imejte vedno odprt na tistem mestu kjer se največ zadržujete. Ali je to delovna miza, nočna omarica,… Tako boste v njega lahko pogledali večkrat dnevno ali ko boste želeli kaj dopisati, spremeniti. Torej uporabljajte ga redno 🙂

Z markerjem označite pomembne dogodke, opravila,…

Pomembna opravila, dogodke in druge stvari, ki so nujne, zapišite z drugo barvo, jih obkrožite ali označite z markerjem. Tako vam bodo pomembni datumi in opravila takoj padli v oči in na njih zagotovo ne boste pozabili.

Dnevni planerji

Dnevni planerji omogočajo, da se posvetimo vsakemu dnevu posebej. Slaba stran teh planerjev je, da je težje načrtovati stvari, saj imate v vidnem polju le dva dni naenkrat (če je enemu dnevu namenjena ena stran planerja). Zato je dobro, da dnevne planerje kombinirate z mesečnimi. Dnevni planerji so primerni za vas če imate načrtovanih veliko opravil, ki jih morate opraviti v istem dnevu. Primerni so tudi če radi beležite telefonske klice, e-pošto, dnevne izdatke, prihodke, … Kot že pri tedenskem planerju bom tudi tukaj izpostavila dnevni planer iz kolekcije Moleskine, tokrat posebno izdajo Alice v čudežni deželi.

Sama uporabljam dnevne planerje za beleženje dnevnih predavanj, popoldanskih aktivnosti in opravil, ki jih moram nujno opraviti ta dan. Dnevne planerje, ki imajo veliko prostora za beleženje lahko uporabljate tudi na številne druge načine. Uporabljate jih lahko kot dnevni splošni dnevnik, dnevnik sanj, dnevnik spanja, beležite lahko dnevne finančne izdatke, načrtujete jedilnik, spremljate svoje zdravstveno stanje, beležite podatke iz sestankov, spremljate svojo telovadbo, telesne parametre ipd.

Idej kaj vse lahko zapisujte je nešteto, sami pa ugotovite kaj je za vas pomembno in želite, da bo zabeleženo ter, da boste lahko po potrebi preverili podatke za nazaj.


In če povzamemo … Za dolgoročno načrtovanje in če nimate veliko datumov, ki si jih morate beležiti, je najprimernejši mesečni planer. Najbolj uporabni in pregledni so tedenski planerji. Če pa želite res podrobno spremljati svoje življenje pa izberite dnevne planerje.

Kateri planer uporabljate sami? Raje načrtujete vse podrobno ali vam zadostuje mesečni pregled načrtovanih dogodkov?