Spoznajmo Moleskine planerje – mesečni in tedenski Moleskine planerji 1.del

Verjetno je vsaj večina od vas že slišala za te svetovno znane planerje. Sama imam na splošno rada Moleskine planerje pa čeprav imam raje vse v barvah, ki pa niso prioriteta te znamke. Moleskine me prepričajo s tem, da nudijo širok spekter planerjev za vse potrebe, v več velikostih in enostavno strukturo. Danes bi rada z vami delila nekaj njihovih planerjev, ki vam lahko pomagajo pri organizaciji vašega življenja.

Moleskine mesečni in tedenski planerji

Moleskine je podjetje s tradicijo in ima v svoji ponudbi širok nabor papirnatih izdelkov. Verjetno so med najbolj prepoznanimi ravno planerji, čeprav izdelujejo tudi navadne beležke, črtaste in brezčrtne zvezke ter dnevnike. Te planerje odlikuje enostavna postavitev, širok nabor velikosti in enostavna uporaba brez nepotrebnih dodatkov (za to imajo na voljo posebne planerje, ki jih predstavim naslednjič). Planerji imajo platnice in liste zaobljene, kar je meni še posebej všeč, saj se mi planerji predvsem s trdimi platnicami radi uničijo na robovih, ko jih prenašam v torbici. Večina planerjev se zapira s pomočjo elastike, dodan pa imajo tudi trak za zaznamovanje strani, ki poskrbi, da boste vedno našli stran tekočega dneva, tedna ali meseca.

V notranjosti planerjev prvih nekaj strani zajemajo standardne strani, ki so značilne za vse Moleskine planerje. V uvodu je dodan predlist kamor zabeležite osebne informacije, ki pridejo predvsem prav če bi slučajno te “lepotce” kje izgubili in bi si jih želeli prejeti nazaj. Poleg mesečnega planerja, pri katerem že ime pove kakšen planer je, imajo tudi vsi ostali mesečne preglede, ki omogočajo takojšen pregled obveznosti v tekočem mesecu. Najbolje je to, da imajo Moleskine planerji dodane nalepke, zato tudi tako preprost planer kot je Moleskine ne bo izgledal dolgočasno, vi pa boste takoj opazili kakšne obveznosti imate načrtovane za določen dan. Še nekaj standardnih strani zajemajo strani z mednarodnimi prazniki, časovnimi pasovi, mednarodnimi klicnimi številkami, razdaljami med kraji, različnimi merskimi enotami in ravnilo. Na koncu planerja, kjer boste našli svoje super nalepke je tudi kartonasti žep, ojačan z blagom, ki omogoča shranjevanje pomembnih dokumentov, fotografij ali drugih drobnarij.

Ker se Moleskine podjetje trudi v smeri izdelovanja papirnatih izdelkov, ki bodo prijazni do okolja, se njihovi izdelki ponašajo z FSC certifikatom. Planerje odlikuje kakovosten papir slonokoščene barve, ki je obdelan brez kislin. Strmijo tudi k temu, da lahko vse dele planerja ponovno uporabimo. Tako vas recimo papirnati trak, ki ga odstranite na začetku iz planerja, preseneti z bonbončki na drugi strani. Kakšni so ti “bonbončki” je odvisno od planerja. Lahko gre za dodatne zapiske, posebne izdaje pa imajo ponavadi kakšne slikice, ki se ujemajo s temo planerja. Nekateri imajo recimo tabelce za beleženje podrobnosti o vaših potovanjih. Kako lahko uporabite trak si poglejte spodaj 🙂 V večini klasičnih planerjev pa na zadnji strani najdemo letne koledarčke.

gif20travel20notes

Danes bom predstavila nekaj primerov iz njihove kolekcije mesečnih in tedenskih planerjev.

Moleskine mesečni planerji

Moleskine mesečni planerji so razdeljeni na posamezne mesece, ki se razprostirajo na dveh straneh. Med posameznimi meseci sta na voljo dve strani za zapiske, kjer lahko beležite vse svoje ideje. Sledi jim dodatnih 51 črtastih strani, ki omogočajo dovolj prostora za organizacijo in načrtovanje leta. Na koncu so dodani tudi trije listi z nalepkami, ki vam dodatno pomagajo pri beleženju najnujnejšega. Ti preprosti planerji so dober kompromis med svobodnim beleženjem vsega kar vam pade na misel, brez nepotrebnih razdelkov, zato bodo prišli prav nezahtevnim uporabnikom. Svoj mesečni planer Moleskine z mehkimi platnicami lahko dobite v žepni velikosti 9 x 14 cm (tukaj) in večji 19 x 25 cm (tukaj).

Moleskine tedenski planerji

Kar se tiče tedenskih planerjev se pa izbira zelo poveča. Na voljo so številne velikosti, različne postavitve tedenskih koledarjev, različne barve platnic, kot tudi mehke ali trde platnice. Vsake toliko Moleskine izda tudi kakšno omejeno izdajo in ti planerji so ponavadi primernejši za mene (zaradi pisanih platnic 🙂 Ne bom predstavila vseh iz kolekcije, saj si lahko na povezavi pogledate še ostale. Izpostavila bom le posamezne primere.

Tedenski planer z navpično postavitvijo

Pri teh planerjih boste na začetku našli mesečne preglede, katerim sledijo tedenski koledarji. Pri tej različici najdemo dni v tednu razporejene čez dve strani in v vertikalnih stolpcih. Posamezni dnevi so razdeljeni tudi na ure zato lahko natančneje beležite svoje obveznosti. Seveda so dodane tudi nalepke, da lahko pomembne datume in obveznosti še dodatno označite. Pri vertikalni postavitvi je na voljo samo črna platnica v več velikostih. Na voljo so velikosti 9 x 14 cm (tukaj), 13 x 21 cm (tukaj) in A4 (tukaj).

Tedenski planer z vodoravno postavitvijo

Pri vodoravni postavitvi je opcij nekoliko več, kar se tiče barvne izbire. Razporeditev tedna je vodoravna in zajema eno stran, na drugi strani pa je prostor za dodatne zapiske. Te planerje lahko dobimo v črni, viola, rdeči, oranžni, modri in zeleni barvi. Vsi so na voljo s trdimi platnicami, medtem ko je različica v rdeči in črni barvi na voljo tudi z mehkimi platnicami. Nekaj primerov teh planerjev (ostale pa lahko poiščete na strani):

  • rdeči s trdimi platnicami 9 x 14 cm (tukaj),
  • rdeči s trdimi platnicami 13 x 21 cm (tukaj),
  • rdeči z mehkimi platnicami 9 x 14 cm (tukaj),
  • modri s trdimi platnicami 9 x 14 cm (tukaj).

Tedenski planer s panoramsko postavitvijo

Še ena izmed opcij tedenskih planerjev je takšna s panoramsko postavitvijo. To pomeni, da so dnevi razporejeni navpično vendar natiskani na ležeč list. Kaj točno sem hotela povedat si kar poglejte na sliki 🙂 Dnevi so razdeljeni tudi na ure, zato bo vaše beleženje lahko bolj informativno. Ta planerček je na voljo s trdimi platnicami v črni barvi v velikosti 8 x 15 cm (tukaj) in v rdeči barvi v enaki velikosti (tukaj).

Kot ste opazili sem za planerčke uporabila povezavo do trgovine Book Depository. In veste zakaj? Ta spletna knjigarna nudi poleg Moleskine planerjev tudi nešteto knjižnih uspešnic in ostalih knjig v angleškem jeziku. Namreč vedno bolj popularne so knjige v angleškem jeziku, saj marsikatera dobra knjiga ne dobi svojega slovenskega prevoda, včasih pa je tudi originalna knjiga boljša od prevedene. Knjige v angleščini sicer lahko naročite pri znani slovenski knjigarni, vendar so te dražje, pa še poštnina se zaračuna, nekatere pa se čaka tako dolgo, da jih sami dobite prej iz tujine. Prav tako razne Amazon strani ipd. zaračunajo mastno poštnino ali pa celo ne dostavljajo v Slovenijo. Medtem na Book Depository dobim knjige po veliko bolj ugodnih cenah in to z brezplačno dostavo! Le poglejte si to stran če ste “fani” če vam angleščina ne predstavlja težav. Boste zadovoljni 🙂 To je bilo sedaj čist OFF TOPIC ampak vseeno, mogoče informacija pride komu prav.

Naslednjič bom predstavila še dnevne planerje in omejene izdaje. Verjetno pa se bodo vmes znašli še kakšni posebni Moleskine planerčki. Ali so tudi vam všeč ti planerji? Povejte svoje mnenje v komentarju.