Načrtovanje svojega življenja – 30+ dejavnosti, ki jih lahko vključimo v svoj planer

Planer, ki ga uporabljam tudi sama, mora vključevati čimveč področij, ki pokrivajo celotno moje življenje. Za mene planer pomeni tako načrtovalnik mojega časa, kot tudi dnevnik mojega življenja. Planerji mi ne omogočajo samo beleženja pomembnih dejavnosti in niso omejeni samo na opominjanje kje se moram ob določenem času pojaviti. Danes želim z vami deliti nekaj idej, kaj vse lahko vključite v svoj planer in tako zapolnite vse svoje potrebe po načrtovanju časa, hkrati pa tudi shranjevanju svojih doživetij in beleženju lepih trenutkov. Verjemite možnosti je veliko 🙂 Predvsem če boste ideje kombinirali z Bullet planerji.

30+ idej za planer
Cozi

Konstantne dejavnosti in datumi

 • Seznam opravil (t.i. To-do list)

  Kot že ime pove, v svojem planerju rada vodim sezname opravil. Torej kaj moram določen dan postoriti, dokončati, ipd. Ti seznami so lahko zastavljeni letno, mesečno, tedensko in dnevno. Če seznama ne dopolnimo z nujnimi obveznostmi, sestavimo seznam s cilji, ki jih želimo doseči na določen dan.

 • Načrtovanje sestankov in pomembnih datumov

  Obvezno uporabljam planer za beleženje sestankov in terminov, kot so obiski pri zobozdravniku ipd. Ko sem bila še študentka so pod moje sestanke spadala tudi srečanja z mentorico za magistrsko delo. Sedaj beležim službene razgovore in različne delavnice na katerih rada sodelujem.

 • Rojstni dnevi, obletnice in počitnice

  Kljub temu, da danes obstajajo socialni mediji, ki nas opominjajo na rojstne dni naših prijateljev, pomembne rojstne dni raje zabeležim tudi v svoj planer. Hkrati si rada zabeležim tudi svoje načrtovane počitnice oziroma dni, ko vem, da bom zagotovo prosta in lahko načrtujem kakšen izlet.

 • Urnik delovnih dni

  Dokler sem lahko opravljala študentska dela sem v tem razdelku najpogosteje beležila dni ko sem delala, ter spremljala koliko ur sem oddelala. Na enak način seveda lahko beležimo tudi redno delo. 

 • Šolski urnik

  Sama sicer nimam več urnika, saj nisem več študentka, vendar je to eno izmed področij, ki nikakor ne sme manjkati v planerju, če še obiskujete šolo, fakulteto. Kljub temu pa si občasno sestavim kakšen urnik, ko želim izpopolnit svoje znanje s spletnimi tečaji in jih tako organiziram po “šolsko”.

 • Pomembni roki za oddajo nalog, seminarjev,…

  Za oddajo stvari, ki jih moramo napisati, narediti, vedno obstaja nek določen rok. V planer ne pozabim zabeležiti svoje naloge in seveda datuma do kdaj mora naloga biti opravljena. Seveda se to navezuje tako na šolske obveznosti, kot tudi za tiste, ki morajo redno oddajati poročila na svojih delovnih mestih.

 • Načrtovanje nakupov

  Če vem, da moram nekaj kupiti, vendar ne takoj, potem si to zabeležim v poglavje nakupovalnih seznamov. Tako ne pozabim na načrtovan nakup ko pride dan trdno zasluženega nakazila 🙂 Če opazimo, da nam je kakšne stvari zmanjkalo, bodisi hrane, bodisi kozmetike ipd. lahko te stvari takoj vnesemo v svoj seznam. Svoj planer vedno nosim s seboj in tako so nakupovalni seznami vedno z menoj na poti 🙂

Ohranjanje spominov

 • Fotografije

  Verjetno ste že slišali za t.i. Scrapbooking. Tudi planer lahko postane naš “album spominov”. Če so mi kakšne slike posebej všeč, jih natisnem in nalepim v svoj planer. Tako ohranjam spomine na lepe dogodke tudi na poti 🙂

 • Kaj sem počela čez dan?

  Včasih svojih dni nimam natančno načrtovanih. To velja predvsem za vikende, ko nimam točno določenih obveznosti. Zvečer po končanem dnevu tako zabeležim v svoj planer kaj sem počela ta dan. Čeprav to mogoče ni najbolj zanimivo, pisanje dogodkov za nazaj, pa lahko vedno preverim kaj sem počela za vikend.

 • Osebni dnevnik

  Pisanje svojih misli, dogajanja in ohranjanje spominov nekaterim pomeni zelo veliko. Tako lahko tudi v planerju oblikujete svoj dnevnik in za vsak dan zabeležite, kaj se vam je zgodilo, kaj vam bo ostalo v spominu ipd.

 • Smešni dogodki

  Se vam je zgodilo kaj zelo smešnega? Ohranite spomin na to in zabeležite tudi takšne trenutke. Vedno ko vas bo obšla slaba volja, poglejte nazaj in mogoče vas ravno to razvedri.

 • Podrobnosti dneva

  Ste na televiziji opazili kakšen dober dokumentarec? Pogledali dobro komedijo? Slišali na radiu pesem, ki vam je ostala v spominu? Tudi beleženje takšnih podrobnosti spada v vaš planer.

Spremljanje financ

 • Položnice

  Vsak mesec lahko beležite katere položnice ste plačali, katere še morate. Tako imate vedno pregled nad plačanimi obveznosti, a hkrati opomin za zapadle obveznosti.

 • Načrtovanje izdatkov in proračun

  Imate nagledano kakšno lepo oblekco? Sestavite si svoj mesečni proračun in takoj boste videli ali si boste ta mesec lahko privoščili tisto, kar ste si že dolgo ogledovali. Razdelite svoj proračun na redne izdatke, kot so položnice, in za ostale stvari kot so hrana, šport ipd. Določite koliko denarja boste namenili posamezni stvari.

 • Koliko sem dejansko porabila?

  Ko je sestavljen osebni proračun točno vem, koliko si lahko privoščim za dodatne izdatke. Z beleženjem vseh tekočih izdatkov točno vem ali sem ostala v svojem proračunu, ali pa bo ostalo tudi kaj denarja za stvari s katerimi se lahko pocrkljam. Prav tako se vedno lahko spomnim, kjer že sem zapravila tistih 10€.

 • Varčevanje

  Vsak mesec skušam prihraniti tudi kaj denarja, saj prihaja sezona praznovanj in dopusta. Vse svoje prihranke, ki jih dam na stran zabeležim v svoj planer in tako sem vedno na tekočem, koliko denarja se skriva v tistem šparavčku 🙂

Cilji in sanje

 • Cilji

  Ne glede na to ali so to letni, mesečni, tedenski ali dnevni, vsi postavljeni cilji so dobri. Tako vedno vem zakaj delam določeno stvar, zakaj varčujem ipd. Postavim si letne cilje, ki jih razdelim na manjše, hitreje dosegljive cilje, ki so lahko razdeljeni na mesečne, tedenske ali dnevne. Korak po korak in na koncu bodo doseženi vsi načrtovani cilji.

 • Seznam “projektov”

  Ali si želite letos opraviti res dobro spomladansko čiščenje? Se želite naučiti šivati, plesti? Sestavite svoj seznam opravil za določen projekt in spremljajte svoj napredek v planerju.

 • Inspiracijski citati

  V svoj planer vedno vključim kakšna motivacijska sporočila in citate. Beležim tudi zanimive stvari ali stvari, ki sem jih slišala na televiziji, radiu in bi rada, da ostanejo v mojem spominu. Nikoli ne veš kdaj ti takšni nasveti pridejo prav 🙂

Zdravje

 • Načrtovanje prehrane

  Načrtujte svojo prehrano in dodajte svoj dnevni meni ob tedenski pregled. Tako boste vedno vedeli, katere sestavine morate kupiti, kako zdravo ste se prehranjevali ali pa boste preprosto dobili dodatno idejo za dobro večerjo, ki ste jo poizkusili pred pol leta.

 • Načrtovanje telovadbe 

  Se pripravljate na maraton? Ali pa imate le cilj, da boste telovadili vsak dan? Ne glede na to kakšen je vaš cilj, beležite in načrtujte svojo telovadbo. Tako boste vedno vedeli, kaj ste že postorili in na čem morate delati v naslednjih dneh.

 • Spremljajte svoj napredek

  Če je vaš cilj izguba telesne teže, potem naredite fotografijo pred začetkom izpolnjevanja cilja in jo nalepite v svoj planer. Prav tako ne pozabite na fotografijo po tem, ko ste svoj cilj dosegli. Beležite svoje telesne mere, zapišite kako težke uteži ste dvigovali, koliko počepov ste naredili ipd. Vedno boste imeli pred seboj svoj napredek na katerega boste na koncu ponosni.

 • Ne pozabi na vodo!

  Splošno velja, da moramo dnevno zaužiti vsaj 8 kozarcev vode. V svoj planer narišite te kozarčke in jih vedno dopolnite ko spijete posamezni kozarec. Tako boste beležili popito tekočino, hkrati pa vas bo planer opomnil, da je tekočina pomembna.

 • Zdravila in vitamini

  Ste pozabljivi in pozabite ali ste zjutraj vzeli tisti B kompleks? Ne veste koliko ur je minilo od prve tablete antibiotika? Beležite zaužite vitamine ali nujna zdravila.

 • Simptomi

  Ali ste zboleli? Morate beležiti svoje simptome, da bo zdravnik lahko pomagal? V planer lahko beležite vse svoje simptome, tako nikoli ne boste pozabili pri zdravniku kaj se je z vami dogajalo.

 • Sadje in zelenjava

  V planer lahko zabeležite tudi ali ste dnevno pojedli tisti 5 enot sadja in zelenjave. Saj vemo, da včasih gre težje ampak planer nam bo v spodbudo in z veseljem bomo obarvali slikico npr. jabolka, ki bo predstavljalo eno enoto sadja ali pa slikico npr. korenčka, ki bo predstavljal enoto zelenjave.

Zabava

 • Televizija 

  Beležite vse svoje oddaje, ki jih bi radi pogledali. Dodajte opombo, kdaj je na televiziji vaša najljubša nadaljevanka, ki je nikakor ne želite zamuditi. Sestavite si seznam stvari, ki si jih bi radi ogledali in prižgite televizijo le takrat ko je načrtovana oddaja, nadaljevanka na televiziji.

 • Filmi

  Nočeš pozabiti kdaj že pride tisti dober, nov film na velika filmska platna? V planer lahko zabeležiš vse filme, ki prihajajo in jih nočeš zamuditi. Beležiš lahko tudi vse filme, ki si si jih pogledala in ne želiš, da ti kakšni dobri citati iz tega filma pobegnejo iz misli. Lahko zabeležite tudi svoj povzetek in kaj vam je določen film sporočil.

 • Dogodki 

  Ste opazili plakat za kakšen dober koncert? Vas zanima tista razstava slik, ki bo blizu vas? V planer beležite vse datume dogodkov, ki jih nikakor ne želite zamuditi. Če se jih boste udeležili, lahko svoje vtise nato zabeležite tudi v planer in spomin na lepe dogodke bo vedno ostal živ.

Načrtovanje praznikov in osebnih dogodkov

 • Darila

  Vedno imam težave pri izbiranju daril, zato si v svoj planer rada zabeležim opažanja, ali namige, kar si določena oseba želi. Tako imam nekakšen seznam s pomočjo katerega lažje izberem primerno darilo, ki bo tudi koristno in ne bo ležalo nekje na polici. Razen če je to skupna slika 🙂

 • Seznam gostov

  Pripravljate kakšno praznovanje, dogodek? Prva stvar, ki jo moramo načrtovati je seznam gostov. V planer si zabeležim komu moram poslati vabilo in kdo se je na vabilo odzval.

 • Načrtovanje prazničnega menija

  Načrtujete božično večerjo za vso družino? Sestavite svoj praznični meni in zabeležite vse potrebne sestavine ter dopišite recept.

 • Načrtovanje izleta, potovanja

  Za praznike pogosto načrtujemo kakšen izlet, dopust. Uporabimo planer za načrtovanje svoje poti in ogledov, ki nam bodo pomagali bolj tekočo izvesti ta “lušten” dan.

Še nekaj dodatnih idej…

 • Restavracije

  Radi obiskujete dobre restavracije in jeste dobro? V planer zabeležite vse restavracije, ki jih želite obiskati. Dodajte tudi mnenja svojih prijateljev, ali jedi, ki so vam jih priporočili.

 • Knjige

  Ste kje zasledili vsebino dobre knjige? Potem ste to revijo, reklamo zavrgli in pozabili naslov? V planer si zabeležite vse knjige, naslove, ki jih želite prebrati to poletje. Dodate lahko tudi svoje vtise po prebrani knjigi in mogoče se čez nekaj let ponovno spomnite na njo in to dobro knjigo preberete še enkrat.

 • Gesla

  Sicer ni vedno dobro shranjevati osebnih podatkov v stvari, ki jih lahko izgubite. Še vedno pa lahko beležite npr. prijavne podatke za kakšne aplikacije (recimo pri meni za svoj blog ali spletne planerje).


Kaj sami najraje beležite v svoj planer? Še kakšna dodatna poglavja? Katere izmed zgornjih poglavij uporabljate tudi sami?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja