Načrtujte svoje idealno leto 2018!

V zadnjem tednu decembra sem si vzela čas zase in pregledala odhajajoče se leto ter načrtovala svoje novo idealno leto. Na podlagi izkušenj iz preteklega leta in željami za novo leto sem sestavila seznam ciljev, ki jih želim doseči v letu 2018. Nisem pa se ustavila samo pri načrtovanju. Zadala sem si nalogo, da bom svoje dosežke začela spremljati na dnevni, tedenski in mesečni ravni. 

Za to sem se odločila, saj sem ugotovila, da moja pretekla leta niso bila uravnotežena. Preveč časa sem namenila samo določenim področjem svojega življenja, medtem ko so ostala področja trpela, cilji na teh področjih pa so ostali neizpolnjeni. Tako sem v novo leto stopila z odločitvijo, da si začrtam cilje na področjih, ki jih želim izpopolniti ter začela načrtovati idealno leto 2018. 

Na začetku leta sem si zadala, da bom dosegla vse in še več. Če lahko nekaj opravim v enem letu, za kar bi v starih časih neorganiziranosti potrebovala tri leta, zakaj se ne bi podala kar po tej poti. To zahteva od mene disciplino, znanje izpostavljanja prioritet ter predanost. 

S prebiranjem različnih člankov in knjig sem našla način, ki mi omogoča optimizirati moj proces planiranja in tako z manjšo količino dela lahko dosežem maksimalni željen rezultat. Sistem mi je pomagal, da sem lahko splanirala svoj čas, ki ga bom namenila nadgradnji svojih znanj, razvoju novih navad in rutin ter vzdrževanju aktivnega zdravega in socialnega življenja. 

Kako sem se lotila sistema načrtovanja?

Proces je sestavljen iz 3 različnih poglavij:

1. Vizualizacija načrta

Za začetek sem si želela predstavljati sebe v prihajajočem se letu in vse, kar si želim doseči v njem. Vse, kar želim narediti iz sebe sem zapisala in tako na neki način vizualizirala svojo prihodnost. Seveda je priporočljivo, da pri tem brainstormingu svoje vizije zapisujete v sedanjem času in jih tako vpeljete v dejanski čas. 

2. Priprava ciljev

Na podlagi vizije in pričakovanj sem sestavila sezname ciljev, ki sem jih razdelila glede na področja katera želim izpopolniti in nadgraditi. 

3. Pregled četrtletnega, mesečnega, tedenskega in dnevnega napredka

Za potrebe prilagajanja začetnega vizualnega načrta sem se odločila, da bo svoje cilje pregledovala podrobneje na tri mesece. Mesečni pregledi so namenjeni retrospektivi, tedenski pa pregledu letnih ciljev, mesečnih prioritet in pisanju tedenskih prioritet. Dnevno sem si zastavila, da bom načrtovana opravila prioritizirala in izbrala top 3. 

Vizualizirajte svojo prihodnost

Zelo priporočljivo je, da si za vsako posamezno leto izberemo nekakšno temo, ki nas bo navdihovala. Ko si izberemo temo, poiščemo sliko, ki nase bo na to spominjala skozi celotno leto. Če vzamemo primer kuharskega šefa bi na to temo izbrala sliko kuharskega šefa ali restavracije. Tako bi me slika vedno spominjala na to, da moram biti ustvarjalna, iznajdljiva in opominjala, da za dosego tega cilja bom moralo resnično trdo delati. 

Pod izbrano navdihujočo temo zapišimo 10 ciljev, ki jih dopolnimo z opisom, vizualizacijo, kaj si resnično želimo v tem letu doseči in dokončati. Ta dokument vedno pišimo v sedanjiku, ter uporabljajmo zelo jedrnate opise. 

Ta vizualizacijski dokument naj bo kratek in naj ne presega več kot nekaj strani. Namen je, da resnično vizualizirate, kje si želite biti to leto. Ta dokument bomo vsak mesec na hitro preleteli ter prebrali, da osvežimo svoje zastavljene cilje. 

Uporabljate namenske programe za načrtovanje in doseganje svojih ciljev? Priporočam aplikacijo REMENTE!

Kako zastaviti cilje?

Verjetno se spomnite naše serije objav Bullet planiranja. Ravno pri tem načinu planiranja sem dobila navdih za pripravo svojih ciljev. Pomembno je, da se sami odločite, katere so vaše prioritete in jih vnesete v svoj načrt. 

BohoBerry 

Zelo dober primer vizualizacije je ravno zgornji primer avtorice BohoBerry. Moji cilji so nekoliko prilagojeni in se nanašajo na:

 • Delo
 • Partnerja
 • Zdravje
 • Finance
 • Prijatelje in družino
 • Blog
 • Izobraževanje in osebnostno rast

Ko si pripravim takšno kolo področij tudi podrobno zapišem zastavljene cilje na teh področjih. Pomembno je, da so naši cilji specifični, merljivi, dosegljivi, usmerjeni v rezultat in časovno vezani. Naši cilji morajo biti vezani na željen rezultat!

Vsake tri mesece si vzamem čas, kjer pregledam svoje kolo področij in ocenim od 1 do 10, kje trenutno se nahajam. Tako lahko pregledam, kako sem napredovala in zberem nove ideje, kaj lahko v naslednjih treh mesecih še naredim, da izboljšam svoj rezultat. 

Ne spreglejte knjige Goals!: How to Get Everything You Want – Faster Than You Ever Thought Possible 

Dobro je, da so vaši cilji tudi nekoliko ambiciozni in vas na neki način porinejo iz območja udobja. Namreč vse, kar je prelahko, ne predstavlja nobenega izziva, preveč ambiciozni cilji pa so lahko preveč nerealni in zaradi neuspeha znižujejo našo motivacijo. Izberite cilje, ki so malenkost nad tem, kar mislite, da lahko dosežete ter se tako dodatno motivirajte. Ko boste začeli dosegati te cilje, boste dobili zagon in svoje cilje boste lahko začeli postavljati višje in višje. 

Ključno je spremljanje napredka!

Ključ vsega je proces zastavljanja ciljev, njihovega rednega pregledovanja in doseganje postopnega napredka pri njihovem uresničevanju. Ta proces vas bo skupaj z vizualizacijo končnega cilja pripeljal do želenega. Zelo dobro je, da v svoj ritual načrtovanja vključite redne preglede. Ni nujno, da se vsak mesec odločite za vse spodaj naštete, vendar poskušajte v svojo rutino vpeljati dnevne in tedenske preglede. 

Četrtletni pregled

S temi pregledi pogledamo na načrtovanje z večjega zornega kota in tako vidimo širšo sliko, kako napredujemo pri uresničevanju letnih ciljev. V tem pregledu lahko:

 • Posodobimo svoj vizualni dokument oz. načrt. 
 • Posodobimo svoje kolo področjih na katerih smo napredovali in načrtujmo naslednje korake za dodatno izboljšavo. 

Mesečni pregledi

Te preglede načrtujte vnaprej in jih poskusite vključiti v svojo rutino. Pri pregledu mesečnega napredka se vprašajte:

 • Od 0-10 kako mislite, da ste uspešni pri izpolnjevanju svojih ciljev?
 • Kaj so bili vrhunci in padci v tem mesecu?
 • Kaj je bila največja lekcija, ki sem se je naučil v preteklem mesecu?
 • Preglejte svoje cilje in ocenite svoj napredek. Ste porabili čas na uresničevanju teh ciljev? Če ne, kako lahko to izboljšate v prihajajočem mesecu?
 • Zapišite nove mesečne cilje

Tedenski pregled

Vsak teden, najbolje na zadnji dan v tednu, preverimo napredek pri izpolnjevanju letnih in mesečnih ciljev. Pripravite si korake, ki jih boste izpeljali, da boste napredovali pri doseganju ciljev. 

 • Preglejte letne in mesečne cilje
 • Preglejte napredek iztekajočega tedna
 • Preverite in prilagodite svoje rutine
 • Planirajte tedenske prioritete, ki jih lahko ločite na službene in osebne.

Dnevni pregled

Vsako večer, preden se odpravim v posteljo si sestavim seznam top 3 prioritet, ki jih moram ali želim opraviti naslednji dan. Čeprav mi ne uspe vedno vseh opraviti, je pomemben sam proces prioritizacije. S postavljenimi dnevnimi cilji nato načrtujem svoj dan in ostale obveznosti prilagodim tem ciljem, kar mi omogoča njihovo lažje doseganje. Zakaj izbor top 3 opravil deluje sem opisala v objavi “Sestavi (naj)boljši seznam opravil“.

 

A post shared by Christina (@christina77star) on

Rutine!

Če želite svoje idealno leto popeljati na novo raven, poskušajte vsak mesec dodati svojemu vsakdanu novo rutino. Najbolj idealno bi bilo, da bi svojo rutino zgradili okoli svojih zastavljenih ciljev. Kako sestaviti idealno rutino spoznajte v objavi “Moč vsakodnevne rutine“.

Ne spreglejte najboljše in največkrat nagrajene knjige na to tematiko – The Power of Habit.

Naše življenje je zbirka navad, ki smo jih razvili skozi svoje življenje. Kljub temu verjamem, da je vsak posameznik zmožen obnoviti in ustvariti novo rutino. Že samo 21 dni je dovolj, da rutina postane navada, vendar je najverjetneje, da jo boste avtomatizirali po 66 dneh. 

Če boste vsak mesec skušali vpeljati novo rutino, bo to na leto naneslo 12 novih navad in v desetletju celo 120! Ni tako preprosto, vendar ravno te postopne spremembe vam bodo spremenile življenje!

Še nekaj nasvetov …

 • Planiranje leta zahteva veliko predanosti in je postopen proces. Pregledovanje in ponovno načrtovanje je bistveno, če želimo uspeti. Nič se ne zgodi samo od sebe, sploh pa ne čez noč!
 • Veselite se svojih zmag! Nagradite se za vsak uspešno dosežen cilj.
 • Pomembno je, da uravnavate svojo energijo. Če nekateri projekti od vas zahtevajo velik energijski vložek, ni nič narobe, če se za malenkost ustavite in svoj fokus usmerite na drug zastavljen cilj. 

Ta proces pri meni kaže uspehe. Ni nujno, da bodo vsi njegovi koraki primerni za vsakogar. Vendar če ustvarite svoj proces in se ga skušate držati, verjamem, da bo vaše idealno leto vznemirljivo, izpopolnjeno in nasploh zelo uspešno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja