Priprava tal za spomladansko vrtičkanje – prekopavanje in dognojevanje

Priprava tal

Marca, ko se zemlja nekoliko otopli, lahko začnemo s pripravo vrta na spomladansko vrtičkanje. Stara modrost pravi, da če bo vreme na štirideset mučencev (10.3.) lepo, potem bo vreme lepo še vsaj štirideset dni. Sedaj pa stiskajmo pesti, da bo ta dan sončen in topel 🙂 In če modrost drži potem vemo, da nas čaka prvo okopavanje vrta in gnojenje, kmalu pa tudi prvo sajenje. Dobra priprava tal za novo sezono je bistvenega pomena, če želimo, da bo naš pridelek bogat.

Priprava tal s prekopavanjem

Obračanje zemlje je dobro poznana, uveljavljena praksa obdelave in priprave tal za novo sejalno sezono. Prekopavanje tal izboljšuje samo sestavo vrhnje plasti prsti in odvodnjavanje, hkrati pa z obračanjem spravimo na površje hranilne snovi, ki se nahajajo v nižjih slojih. S prekopavanjem tudi spodbujamo delovanje deževnikov in bakterij, ki so koristne za naš vrtiček in zemljo. Če bomo pri prekopavanju pozorni pa lahko še pravi čas odkrijemo morebitne škodljivce.

Prekopavanja se ne lotimo če je zemlja mokra, saj lahko s posegom v mokra tla uničimo njihovo strukturo, zračnost in rahlost. Prav tako ne posegamo v tla kadar so ta presuha, saj so takrat preveč prhka. Ko dosežemo neko idealno kvaliteto tal, teh ni potrebno obračati vsako leto, saj imajo posegi, kot je izkopavanje korenin in gomoljev podoben učinek. Kljub temu pa je vsake tri leta priporočljivo, da opravimo temeljito dvojno prekopavanje, da preprečimo nastanek trde podlage pod zgornjim slojem tal. Med leti, ko ni potrebno temeljito okopavanje raje posejemo rastline, ki izboljšujejo tla in tako obogatijo prst s hranilnimi snovmi. Za dodajanje hranil pa seveda tudi skrbimo z dodatnim dognojevanjem.

Dodajanje substrata za izboljšavo tal

Na tržišču obstajajo dodatki, ki omogočajo izboljšavo tal, ki so izčrpana, revna s hranili. Meni osebno je najljubši organski substrat Homeogarden (pšššt tule je akcija, ki je ne smete zamuditi če je tudi vam všeč Homeogarden zemlja+darilo jupiiii). To zanimivo pakirano organsko zemljo lahko uporabimo za setev, sajenje in presajanje vseh rastlin, hkrati pa jo lahko uporabimo za izboljševanje vrtne zemlje. Organski substrat izboljša vodno – zračni režim, zemljo naredi bolj rahlo in s tem povečuje zadrževanje vode v tleh. Zaradi svoje dobre zadrževalne sposobnosti lahko zmanjšamo potrebo po zalivanju tudi za 50%. In zakaj mi je ta substrat tako všeč?  Narejen je iz 100% naravnih in organskih snovi, katerim niso dodana nobena umetna gnojila ali agrokemikalije (vsak si želi danes pridelovati svojo hrano z čim manj nevarnih snovi).

In kako pripravimo ta zanimiv substrat? Blok zemlje preprosto postavimo v samokolnico in postopoma dodajamo vodo. V mojem primeru zgoraj gre za 50 l pakiranje, ki v prvotni obliki tehta samo 3kg 😉 Takšni količini dodamo 20 – 25 l vode, najbolje deževnice. Najprej nekoliko omočimo substrat in nato dodamo preostalo vodo. Da se voda ne bi zadrževala na dnu samokolnice jo lahko tudi večkrat premešamo. Organska zemlja je pripravljena v vsega 15 – 25 minutah in to je to 🙂

Priprava tal z gnojenjem

Kot smo že spoznali vrtnine za svojo rast potrebujejo veliko hranil, ki jih moramo dodajati vsako leto. Ker pa vse rastline niso enako zahtevne glede porabe hranil se držimo načela kolobarjenja, kjer le tretjino gredic pognojimo z večjo količino gnojil. Najpogostejši in najcenejši tip gnojila je kompost, saj ga lahko pridelamo doma. Tudi hlevski gnoj velja za enega izmed boljših, vendar zaradi nedostopnosti dobrega hlevskega gnoja, vse večkrat posegamo po tovarniško pridelanim gnojem. Hlevski gnoj lahko uporabimo spomladi le če je ta dobro uležan. Na splošno pa se izdatnega gnojenja s hlevskim gnojem poslužujemo jeseni. Najbolj praktična pa so gnojila mineralnega in organskega izvora. Če uporabljamo oboje je nujno, da jih uporabljamo s časovnim zamikom vsaj 2 do 3 tedne. Organska gnojila, ki smo jih dodali površinsko se bodo sama pravilno razporedila po rastišču, pri čemer nam bodo pomagali talni organizmi.

Zakaj imam raje organska gnojila

Sama se najraje poslužujem organskega gnojila Homeogarden. Gre za naravna, biološka gnojila, ki trajnostno skrbijo za pomembna hranila za rastline, povečujejo domač pridelek, cvetenje, hkrati pa povečujejo tvorbo humusa, ki je bistven za rodovitnost zemlje. Predvsem temu gnojilu, ki sem ga omenila, dodatno vrednost daje vsebnost naravnih izboljševalcev kot so mikorizne glive in leonardit.

Mikorizne glive pospešujejo razkroj organskih spojin v prsti v spojine, sprejemljive za višje rastline. Glive rastlinam dovajajo fosfor in dušik, ter nekatere vitamine, v sušnem obdobju pa tudi vodo. Iz rastlin glive črpajo organske spojine, predvsem sladkorje, ki jih potrebujejo za svoj razvoj. Mikoriza je nujna za pravilen razvoj številnih vrst rastlin. Mikoriza in rastline ustvarijo simbiotsko povezanost, ki pripelje do bistveno hitrejše rasti korenin, lažje prenašanje suše, boljšo dostopnost hranil v zemlji, odpornost rastlin na zunanje strese in še marsikaj. (vir: Homeogarden)

Leonardit je naravni mineral nastal po podobnem postopku kot nafta in premog. Pridobiva se s pomočjo ekstrakcije iz tal in  ima številne pozitivne učinke na rastline in tla: kot naravni stimulator rastlin in izboljševalec zemlje, zmanjšuje kislost zemlje in povečuje mikrobiološko aktivnost v zemlji, poveča pridelek in kakovost rastlin,izboljša strukturo tal ,stimulira koristne mikroorganizme v tleh, povečuje učinkovitost gnojil in zmanjšuje spiranja hranil , spodbuja razvoj korenin , poveča vnos hranil, deluje kot naravni kelator za mikro elemente v alkalnih tleh in povečuje njihovo razpoložljivost za rastline, izboljša kaljenje semen (vir: Homeogarden).

Organska gnojila so ponavadi tudi bolj koncentrirana, zato v tem primeru zadostuje že 1 kg gnojila na 25 m2. Prednost je tudi v tem, da osnovna hranila rastline porabljajo sproti, medtem ko izboljševalci ostajajo v tleh več let in skrbijo za rodovitnost zemlje.

Gnojila uporabljamo predvsem pri pripravi zemlje na novo sezono, v mesecu marcu. Po potrebi lahko tudi dognojujemo med majem in junijem. Zadnje založno gnojenje pa opravimo med oktobrom in novembrom.

Odstranjevanje plevelov

Plevele, ki so se močno razrasli moramo odstraniti z gredic še preden pričnemo z sajenjem in setvijo vrtnin. Predvsem pazljivo izkopljemo tiste z globljim koreninskim sistemom, pri čemer pazimo, da korenin ne pretrgamo. Nikakor pa se ne poslužujmo herbicidov!

Tako, tla smo pripravili na novo sezono in če smo ta pripravili dobro, se lahko veselimo obilnega pridelka. Kljub temu pa je uspešnost pridelka odvisna tudi od drugih dejavnikov.

Kako se sami lotevate priprave tal na novo sezono vrtičkanja? Imate kakšne koristne nasvete, ideje? Delite z menoj vsa svoja mnenja v komentarjih. In uspešen začetek vrtnarske sezone vsem 😉

Se tipkamo 😉

Preberite tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja