Različice kazala in dodatno označevanje vsebine – Spoznajmo Bullet planer sistem 4. del

Kazalo je prva stvar, ki jo opazimo ko odpremo svoj planer in edina stvar, ki nas vodi skozi našo vsebino. Je sistem za organizacijo vsega, kar dodamo v svoj planer in hitra ter enostavna pot, da lažje najdemo vsebine, ki jih želimo poiskati. Kazala so priročna tudi, kadar želimo pogledati v stare planerje in preko njih takoj dobimo pregled vsebine, ki smo jo vnašali v prejšnji planer. Danes želim z vami v sklopu objav Spoznajmo Bullet planer sistem deliti nasvete (saj nisem rekla, da bo v seriji malo objav ha 🙂 ?), kako lahko izpopolnite svoja kazala in katere možnosti lahko dodatno uporabite, če želite svojo vsebino najti hitreje. Vzemite naslednje nasvete za navdih in ustvarite kaj tudi sami.


Ponovimo nekaj osnovnih nasvetov za kazala:

  • V kazalo dodajte tekoče mesece in zabeležite od katere do katere strani je potekal posamezni mesec

  • Vpišite tudi vse pomembne strani, kot so različni seznami, rutine, zbirke ipd.

  • Posodobite svojo kazalo vsakič ko dodate novo stran v planerju

  • Kazalo si sledi v časovnem zaporedju, zato vpisujte stvari v takšnem vrstnem redu, kot si sledijo strani v planerju

  • Pri vnašanju strani v kazalo bodite natančni in navedite točni naslov strani

  • Če vam zmanjka strani preprosto nadaljujte na naslednji prosti strani ali pa začnite z nadaljevanjem kazala od zadnje strani naprej

  • Če se določene strani v planerju ponavljajo, lahko pri naslovu strani v kazalo samo dodate številke naslednjih strani, kjer se vsebina ponovi. Tako prihranite nekoliko prostora v kazalu.

V nadaljevanju bomo predstavili nekaj različic kazal in nasvetov če preprosto želite vsebino označiti še dodatno na drugačen način.

Različice kazala

Kazala namenjena različnim področjem vašega življenja

Preprost način, da izboljšate vaš sistem kazala je, da razdelite posamezna področja vašega življenja v ločena kazala. Ena izmed enostavnejših različic je, da prvo stran namenite osebnemu kazalu, drugega pa recimo za službene obveznosti. Če želite še bolj razdelana kazala, potem lahko namenite eno stran kazalu osnovnih zbirk, kot so dnevnik prihodnosti in mesečni pregledi. Naslednjo stran namenite indeksiranju sestankov, spet tretjo stran projektom na katerih trenutno delate, podrobnosti pa vpisujete v vaš Bullet planer. Tako dobite hiter pregled vsebine ločeno po poglavjih. Dober primer za vse bloggerje lahko vidite na sledeči sliki, kjer je avtorica namenila stran za kazalo vsebini, ki jo ustvarja za svoj blog.

@Boho Berry

Razdelite kazala na polovico in pridobite dodaten prostor

Če boste stran s kazalom razdelili na dva dela, potem boste dobili kar dvakrat več prostora za beleženje, kar pride prav predvsem tistim, ki radi podrobneje vpisujete teme v kazalo. Pri delitvi kazala na dve polovici lahko tudi vsako polovico uporabite za beleženje določene kolekcije. Kot primer: na eno stran lahko vpisujete strani vezane na določene projekte na katerih delate, medtem ko drugo stran namenite sestankom in dogodkom. Ali pa preprosto namenite eno polovico kazala stranem s koledarji, drugo polovico pa ostalim zbirkam.

@The Organized Brain

Podčrtajte ali odebelite določene kolekcije

Če ne želite razdeliti svojega kazala na več delov, kljub temu pa želite, da določena poglavja vašega planerja izstopajo, potem te naslove odebelite ali podčrtajte. Lahko uporabite tudi različne barve in tako izpostavite pomembne kolekcije. Vsakemu poglavju svojega življenja lahko določite svojo barvo. Sama predvsem rada izpostavim mesečne preglede, tako takoj opazim kje se začnejo in končajo posamezni meseci.

@bujourney

Svojim kolekcijam dodajte simbole in oznake

Če ne želite podčrtovati ali na drugačen način izpostaviti pomembnejše teme, potem se lahko poslužite bistva Bullet planiranja. Vsebini v kazalu lahko dodate prilagojene simbole. Če recimo delate na pomembnem projektu, potem lahko strani z vsebino projekta dodate !, ki označuje pomembnost vpisa. Uporabite lahko tudi klasične oznake in tako vsaki temi določite ali trenutno delate na njej, ali ste dokončali obveznosti, jih opustite ali prestavite na kasnejše dni. Kot primer bom navedla označevanje, ki ga je opisal ustvarjalec Bullet planer sistema. Recimo, da svoj Bullet planer namenite šolskim obveznostim. S  označite vsebino na kateri trenutno delate. Ali je to domača naloga pri določenem predmetu, ali pa priprava seminarske naloge. Ko končate vse zastavljene naloge, ki so povezane s to vsebino lahko spremenite v XTa sistem označevanja kazala pride prav tudi takrat, ko pripravljate nov planer. S > označite vse kolekcije, ki jih želite prenesti v nov planer. 

Dodatne ideje za označevanje vsebine

Kolikor je ustvarjalcev Bullet planerjev, toliko novih idej se je rodilo za dodatna označevanja. Ta nam pomagajo hitreje prepoznati strani, ki so za nas v planerju pomembne. Dodatno označevanje služi kot podpora glavnemu kazalu in ne kot nadomestek za kazalo. Seveda pa je odločitev na vas, kaj boste izbrali in kaj bo delovala v vašem sistemu.

Trakovi za označevanje strani

Večina beležk ima že vstavljen vsaj en trak s katerim lahko označite vsebino. Leuchtturm1917 ima v klasičnih beležkah na voljo dva, medtem, ko ima posebna izdaja namenjena prav Bullet planiranju kar tri trakove. Če želite več trakov, kot jih ima vaš planer, potem lahko sami izdelate trakove, jih privežete na vrh obstoječega in na lahek način pridobite nove trakove, ki bodo označevali vašo vsebino. En trak lahko umestite med strani, kjer imate dnevnik prihodnosti, drugega lahko umestite med aktualni mesečni pregled in tretjega na stran na kateri trenutno delate, bodisi dnevni pregled ali kolekcijo.

Zavihki

Uporaba zavihkov v planerju je enostaven način s katerim lahko hitreje odpremo določene zbirke, ki jih pogosteje uporabljamo. Uporabimo lahko več različnih možnosti. Izberemo lahko prozorne, bele ali barvne nalepke, ki jih izrežemo v določeno obliko in nanj zapišemo ali narišemo simbol, ki najbolj opisuje našo zbirko. Poceni nalepke, ki jih lahko uporabite sem našla tukaj in tukaj. Seveda pa vas spodbujam, da zavihke naredite sami. Na spletu obstaja veliko brezplačnih predlog zavihkov, ki jih preprosto natisnete in z njimi lahko okrasite vaš planerček.

Obarvajte robove listov

Označevanje oz. obarvanje robov listov je preprost in uporaben način, da določene kolekcije izpostavite in jih opazite že pri zaprtem planerju. Po spletu kroži veliko različnih načinov označevanja z barvanjem robov, najpogostejša izbira pa so obarvanje s črnim pisalom ali z uporabo večbarvnih pisal.

  • Klasična črna barva

Na zadnjo stran svoje beležke napišite kazalo. Strani, ki sovpadajo z navedenim naslovom v kazalu obarvajte v tistem delu, kot je naslov zbirke naveden v kazalu. Preprost primer lahko preverite na spodnji sliki.

@Live Hacker

@Blue Paper Trail

  • Barvna paleta

Kara, avtorica Boho Berry bloga, je ustvarila zanimiv način, kako lahko z barvami označimo stranice in pripravimo kazalo na podlagi različnih barv. Vse skupaj je podkrepila z izvihljivimi lističi na katere je zapisala glavne kolekcije v svojem planerju in jih obarvala z različnimi barvami. Ko zavihke odpremo lahko takoj opazimo kam spada naša zbirka, ki jo trenutno beremo ali delamo na njej. Več o tej metodi si poglejte v njenem videu.

Uporabite okrogle nalepke

Uporaba okroglih nalepk je priporočljiva za tiste, ki jim barvanje robov s pisali ne diši preveč. Na rob lista preprosto nalepimo okroglo nalepko in jo prepognemo čez rob. Najuporabnejša je ta metoda takrat, ko imamo več zaporednih strani namenjenih določeni temi in želimo takoj opaziti. Uporabniki Bullet planerjev so razvili številne modifikacije tega sistema. Nekateri uporabljajo klasične črne nalepke, drugi barvne, ki se ujemajo z enako označenimi temami v kazalu. Nekateri so si pripravili tudi izvihljive seznamčke, tako lahko vedno preverijo kam spada določena barva. Uporabite lahko tudi bele okrogle nalepke in jih pobarvate po svojih željah.

@plannerphile

Uporabite Washi lepilne trakove

Nekateri so pri označevanju naredili še korak dlje. Namesto majhnih okroglih nalepk so robove strani označili s pisanimi Washi lepilnimi trakovi. Uporabite lahko majhne koščke ali pa zalepite rob čez celotno stran. Nekateri uporabniki te metode označijo samo svoje mesečne preglede ali pa uporabljajo enak lepilni trak za celotno vsebino določenega meseca.

@bulletjournaleuse

Poigrajte se z origamijem 

Zelo enostavno lahko s pomočjo spodnje slike pripravite označevalec strani. V tale označevalec lahko vstavite posamezni list ali pa kar celotno serijo, ki jo naprimer sestavlja posamezni mesec in pripadajoče vsebine.


Vzemite teh nehaj nasvetov za inspiracijo pri ustvarjanju kazala in dodatnega označevanja kolekcij, ki se bodo znašle v vašem Bullet planerju. Lahko uporabite le tiste, ki so vam všeč, ostale pa brez slabe vesti spreglejte. Upam, da ste dobili vsaj nekaj idej kako bi kazalo lahko izgledalo in da boste z veseljem uporabili tudi sami kakšno. Delite svoje izdelke tudi z menoj.


Serija objav Spoznajmo Bullet planer sistem

Spoznajmo Bullet planer sistem 1.del

Pregled beležk za Bullet planer sistem 2. del

Osnove Bullet planer sistema 3. del

Različice kazala in dodatno označevanje vsebine 4. del

Dnevnik prihodnosti in njegove različice 5. del

Mesečni pregled – inspiracije in ideje 6. del

Pripravimo ključ za označevanje obveznosti 7.del

Dnevni pregled – ideje in inspiracije 8. del

Tedenski pregled – alternativa dnevnemu načrtovanju 9. del