Planerji in zakaj je velikost pomembna? – planer za vsakogar 3.del

Kot smo že govorili (vsebina planerjev, mesečni, tedenski ali dnevni planer?) so planerji pripomočki, ki so težko premagljivi ko je govora o načrtovanju svojega dne, tedna in celotnega leta. Planerji vam pomagajo strukturirati svoj dan okoli prioritet, z njim lahko sledimo svojim dejavnostim in so lahko podlaga za urejanje katerega koli področja vašega življenja. Kolikor so uporabni, pa težava nastane ko se moramo odločiti za pravega, ki bo zadostil našim potrebam. Naj bo ta velik ali majhen? Naj bo špiralno vezan, lepljen, broširan ali vpet v organizatorju? Naj bodo platnice mehke ali trde? Kupljen ali doma narejen in natiskan? Možnosti je nešteto in danes bomo skušali predstaviti različne tipe planerjev, ki bodo zadostili vašim potrebam.

Velikost planerja

Ni slabšega kot, da investirate v dober, dražji planer, potem pa ta sameva na kakšni polici. Na tržišču je na voljo veliko različnih planerjev, od takšnih, ki jih tiskajo velike založbe, do takšnih, ki jih pridno oblikujejo posamezniki. Pri izbiri pravega naj vam pomaga preprosta formula … Funkcija + velikost + vezava.

Funkcija planerja

Kot smo že pisali v prejšnjih objavah je pomembno najprej razmisliti, kaj si želimo od našega planerja. Na začetku se je težko odločiti kateri planer je pravi, če ne vemo za kaj ga bomo uporabljali, kje ga bomo uporabljali in kako pogosto ga bomo prijeli v roke. Planerje lahko delimo na referenčne in akcijske.

Informacijski planer

Planerji, ki vam pomagajo načrtovati dejavnosti za urejen dom, urejanje financ ali recimo planerji, ki vam pomagajo načrtovati blog so planerji, ki jih lahko imenujemo referenčni. Ti planerji vsebujejo informacije, kot so načrtovana opravila, kaj imamo shranjeno v hladilniku, kakšen jedilnik želimo pripraviti in katere sestavine moramo kupiti, kdaj moramo očistiti kateri del doma ali kdo je na vrsti za določeno opravilo, … Te planerje lahko uporabljamo redno ali pa tudi ne, ampak v večini primerov so namenjeni temu, da v njih pogledamo ko rabimo kakšno informacijo.

Akcijski planer

Naš glavni planer, kot je mesečni, tedenski ali dnevni planer, delovni planer ali recimo tudi potovalni načrtovalnik so primeri akcijskih planerjev. Te planerje imamo veliko več v rokah saj v njih beležimo vse načrtovane aktivnosti, vsak dan stvari dopolnjujemo, beležimo nujne obveznosti ipd., torej jih redno pregledujemo in jih želimo imeti vedno pri roki.

Torej, najprej moramo razmisliti kje bomo planer uporabljali. Če govorimo o referenčnih planerjih je jasno, da so ti planerji večino časa doma in so posledično lahko večji. Akcijski planerji bodo ponavadi z nami tudi ko bomo na poti, zato bomo te raje izbirali v manjših, priročnih velikostih. Kljub temu pa je lahko tudi akcijski planer v večjih velikosti, če že uporabljamo žepnega za na poti in si želimo podrobno razdelati dni in obveznosti v večjem, ki nas bo vsak dan pričakal doma na mizi.

Velikost planerja

Kakšna je prava velikost je ponavadi najtežja odločitev. Premajhni planerji so lahko težavni za rokovanje in nudijo premalo prostora za vsa vaša načrtovanja, medtem ko so lahko preveliki težavni za uporabo. Pri izbiri velikosti planerja imejte vedno v mislih naslednja vprašanja.

  • Za kaj boste potrebovali svoj planer? Sama uporabljam kot že rečeno večje referenčne planerje in manjše akcijske. Ampak razmislite, če boste želeli beležiti večje število stvari v svoj akcijski planer potem bo tudi v tem primeru boljša opcija večja velikost.
  • Ali želite, da je vaš planer povsod z vami? Tukaj imajo prednosti manjše, žepne velikosti.
  • Koliko strani potrebujete za načrtovanje svojih opravil? Manjši planerji so lahko tudi debelejši, saj nudijo manj prostora na posamezni strani, kot recimo klasične A4 velikosti.
  • Kako velika je vaša pisava? Če ste tako kot jaz in ne znate pisati z drobno pisavo, potem znajo majhni planerji predstavljati težavo.
  • Koliko prostora potrebujete za zapisovanje? Če beležite le nujna opravila, kot so dnevni sestanki, ali obiski pri zdravniku ipd., ali pa le želite na hitro zabeležiti kakšno idejo, potem bo zadostoval tudi manjši planer.

Ne morem povedati točno katera velikost bo prava za vas, zato ker ko nekaj deluje za enega ni nujno, da bo delovalo tudi za drugega.

Ameriške velikosti vs naše velikosti

Večina planerjev, ki jih boste našli na internetu in so jih pripravili posamezniki bodo velikosti A4 in A5, predvsem na tujih straneh iz Amerike in Kanade pa t.i. “Letter Size” in “Half Size”. Letter Size in naša A4 velikost se razlikujeta v tem, da je prva velikost nekoliko nižja in širša od naše A4 velikosti, medtem ko je Half Size nekoliko višja in ožja od naše A5 velikosti. Če boste planer tiskali sami potem posezite po naših klasičnih velikosti, saj je na tržišču večina paketov papirja v velikosti A4. Če boste A4 list prerezali na pol boste dobili dva A5 lista, ali pa se poslužite že pripravljenih A5 listov, ki pa so v pakiranju veliko redkejši na našem tržišču.

Seveda pa je na tržišču zelo veliko različnih velikosti. Vsaka popularna znamka planerjev ima dejansko svoje velikosti (Moleskine, Paperblanks, Filofax ali naša Akta). Pred nakupom posameznega se zato pozanimajte o velikostih in se odločite za takšno, ki bo ugajala vam. Spodaj si lahko pogledate primerjavo velikosti med Filofax planerji.

Velikost planerjev Filofax

Vezava planerja

Vsak tip vezave ima svoje prednosti in svoje pomanjkljivosti. Kakšna je primerna vezava za planer je odločitev vsakega posameznika.

Broširana vezava

Pri že vnaprej spetem planerju dobite z njim vse kar je bilo določeno iz strani oblikovalca. Ne morete dodajati svojih strani ali posodabljati planerja vsako leto z novimi, aktualnimi koledarji. Prednost broširanega planerja je v tem, da ga lahko po končanem letu shranite na polico. Tako lahko vedno pogledate nazaj kaj ste počeli v določenem obdobju, sploh če ste planer uporabljali tudi kot osebni dnevnik. Prednost predstavlja tudi njihova velikost, ki je primernejša za prenašanje v torbi. Ti planerji so ponavadi manjši in tudi lažji.

Planer v obliki registratorja/organizatorja

Razen če ne najdete planerja, ki ima že vse strani, ki jih potrebujete vezane v obliki knjige (torej broširan planer) potem bo za vas definitivno prišel v poštev planer z “rinkami”. Izberete lahko takšnega, ki ima špiralno vezavo oziroma še bolje takšnega, kjer so listi vstavljeni dejansko v organizator, kot je npr. Akta, ali zgoraj omenjeni Filofax planer. Če se odločite za takšno vezavo potem boste vedno lahko dodajali dodatne strani, ki za vas predstavljajo prednost uporabe planerja. Za takšne oblike planerjev so primerni tudi planerji, ki jih najdete na spletu. Te planerje preprosto natisnete, preluknjate in jih vstavite v organizator. Pri planerju spetim z obročki lahko ohranjate samo strani, ki so pomembne za vas v danem trenutku. Tu se izkaže slaba stran broširanih planerjev saj strani ne morete kar preprosto iztrgati.


Če šele začenjate s spoznavanjem planerjev in niste vajeni njihove uporabe se za začetek odločite raje za cenejšo varianto. Planerji lahko namreč dosežejo cene tudi do 50€ in več. Prav tako se prej odločite kakšno velikost želite. Ko boste vedeli kakšen planer vam odgovarja potem se boste tudi lažje odločili za lepše, pisane, vendar dražje planerje. Njihova prednost je, da vas bodo ti planerji že na pogled pritegnili v njihovo redno uporabo.

Kakšen planer pa uporabljate sedaj? Ali si ga natisnete sami in ga sestavite v organizator ali raje kupite takšnega iz trgovskih polic? Katere so vaše najljubše znamke planerjev? Uporabljate takšne s šolskim letom ali standardnim letom od januarja do decembra? Delite svoje izkušnje v komentarju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja